Ципрас в Давос: Трудно е с агресивен съсед като Турция

Според гръцкия премиер европейските партньори на страната не винаги осъзнават това

Ципрас в Давос: Трудно е с агресивен съсед като Турция

Снимка: БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че европейските му партньори невинаги могат да осъзнаят какви са предизвикателствата пред страната му да съжителства с такъв агресивен съсед като Турция. Думите му дойдоха по време на дискусия за стабилизирането на средиземноморския регион и справяне с мигрантската криза на Световния икономически форум в Давос, пише Reuters.

Стотици хиляди бежанци и мигранти преминаха от Турция в Гърция и навътре в Европейския съюз в разгара на мигрантската криза през 2015 г. Това съвпадна с преговорите между Атина и международните ѝ кредитори за отпускане на трети спасителен транш, за да бъде избегнат фалит.

Ципрас коментира, че е поел управлението на Гърция в много труден за страната момент – освен че тя е трябвало да се справя с финансова и бежанска криза, тя е съсед на „агресивен, понякога непредсказуем, съсед с агресивна военна активност в Егейско море” (по думите на гръцкия премиер – б.р.).

Гърция и Турция, които са съюзници в НАТО, отдавна имат различия, които датират от Студената война, включват конкуренция за въздушното пространство над Егейско  море и спорове за територията на о. Кипър.

Коментари: 0