Турската лира се срина до 8-месечно дъно

Решението за касиране на изборите в Истанбул тревожи инвеститорите и създава несигурност на пазара

Турската лира се срина до 8-месечно дъно

Снимка: БТА

10573 ~ 1 мин. четене
Курсът на лирата спрямо долара и еврото падна до най-ниското си ниво за последните 8 месеца. Анализаторите коментират, че причините за този срив са свързани с решението на Висшата избирателна комисия да касира изборните резултати в Истанбул и да отнеме победата на опозицията там. Повторното гласуване е насрочено за 23 юни.

Напрежението, свързано с предстоящия днес и утре пореден кръг на търговските преговори между САЩ и Китай, както и предстоящото в петък рязко увеличаване на американските мита върху вноса на китайски стоки в Америка, също допринасят за слабостта на турската лира и на валутите на останалите развиващи се пазари.

В четвъртък турската валута се поевтиня до 6.23 за долар, като това ниво е постигано за последно през септември 2018 г., когато беше разгара на валутната криза в страната. Спрямо еврото курсът падна до 6.98 – антирекорд от октомври.

Инвеститорите се страхуват, че решението за касирането на изборите в Истанбул, което се случи по настояване на президента Реджеп Ердоган, ще удължи с още близо два месеца несигурността относно плановете на турското правителство да ребалансира и да стабилизира икономиката на страната.

Поредното поевтиняване на местната валута принуди Турската централна банка да обяви днес, че временно преустановява провежданите от нея едноседмични репо аукциони за предоставяне на ликвидност на търговските банки.
Коментари: 0