Турската лира загуби още 5% от стойността си днес

Напрежението между Анкара и Вашингтон остава високо

Турската лира загуби още 5% от стойността си днес

Снимка: БТА

Губещата турска лира поевтиня с още 5% в петък, след като турски съд отхвърли призива за освобождаване на християнския пастор от САЩ, ден след като САЩ предупредиха за нови санкции, освен ако Анкара не предаде задържания свещеник, съобщава Ройтерс.

Валутата е загубила близо 40% от стойността си спрямо долара тази година, засегната от влошаващия се разрив на Анкара с Вашингтон и тревога сред инвеститорите за влиянието на президента Тайип Ердоган върху паричната политика. Ердоган, описан като "враг на лихвените проценти", иска да намали разходите по заемите въпреки високата инфлация.

Съд в западната провинция Измир отхвърли днес обжалването, което можеше да доведе до освобождаване на пастор Андрю Брънсън от домашен арест, заявявайки, че все още се събират доказателства и той представлява потенциален риск.

Брънсън, американец от Северна Каролина, е под домашен арест, тъй като срещу него се води процес по обвинение в тероризъм. Той отхвърли обвиненията, а делото му беше взето присърце от президента на САЩ Доналд Тръмп, който смята евангелистите християни сред основните си поддръжници.

На заседание на американското правителство вчера финансовият министър Стивън Мнучин е заявил на президента, че е готов веднага да въведе нови санкции срещу Анкара, ако пасторът не бъде освободен.
По-късно самият Тръмп коментира темата, като нарече в свое съобщение в Туитър пастора "патриот заложник".

Турските доларови облигации също отбелязаха загуба, а разходите за застраховане на експозицията към турския дълг нараснаха.
Коментари: 0