Турските имигранти, които влязоха в американската космическа надпревара

Ерен и Фатих Озмен инвестират стотици милиони в апарат, който ще доставя стоки и превозва астронавти

Турските имигранти, които влязоха в американската космическа надпревара

Ерен Озмен и съпругът й Фатих (вдясно до нея) с Dream Chaser

Снимка: Sierra Nevada Corp.

1244 ~ 4 мин. четене
Както и да го погледнете, 650 милиона долара са много пари. Толкова са инвестирали Ерен и Фатих Озмен и тяхната компания Sierra Nevada Corp. в разработването на Dream Chaser - самолет-ракета за многократно ползване, предназначен да извежда астронавти в орбита. 

Ерен Озмен и съпругът й Фатих притежават 100% от базираната в Сиера Невада едноименна компания Sierra Nevada Corp.  Съпрузите са вложили 300 милиона долара от собствените си пари в Dream Chaser. НАСА дава останалите 350 милиона долара. 

Първият полет на Dream Chaser е през октомври 2013 г. Той е пуснат на 12 500 фута от хеликоптер. Но нещата не се получават добре. Колесната апаратура не сработва добре и апаратът излиза от пистата. 
През 2014 г. НАСА се отказва от космическия апарат на компанията и подписва договори със SpaceX и Boeing. Това обаче не спира мечтата на сем. Озмен да бъдат основен играч в космическата надпревара.

Само месеци след като НАСА ги отрязва от тази поръчка, Sierra Nevada подава оферта за товарен проект за НАСА и получава договор. Тя ще доставя храна, вода и други необходими неща до и от Международната космическа станция. 

Sierra Nevada поделя договора от 14 милиарда долара със SpaceX и Orbital ATK. Безпилотният товарен кораб все още не е построен, но вече има име. Той също ще се казва Dream Chaser (Преследвач на мечти - от англ.).

Богатството на сем. Озмен се изчислява на 2,6 млрд. долара Те са част от нарастващия набор от милиардери, които влизат в космическата надпревара. Те се присъединяват към Илон Мъск и SpaceX, Ричард Брансън и Virgin Galactic, Джеф Безос с неговата Blue Origin, Planetary Resources на Лари Пейдж, Stratolaunch на Пол Алън и Relativity Space на Марк Кубан.

Озмен са имигранти от Турция, които идват в САЩ в началото на 80-те години на миналия век, за да учат в университет. Те придобиват Sierra Nevada - малка компания, изпълнител на поръчки в отбраната, където и двамата са работили, за по-малко от $5 милиона през 1994 г. Използват къщата си като обезпечение, за да получат кредит за покупката. 

През 1998 г. Sierra Nevada започва серия от придобивания, финансирани с парите от военните договори на компанията. В крайна сметка Озмен купуват 19 космически и отбранителни фирми. 

Днес Sierra Nevada е най-големият изпълнител на военни поръчки в САЩ, ръководен от жена. Компанията е реализирала продажби от 1,6 млрд. долара през 2017 г. Около 80% от приходите идват от договорите й с правителството на САЩ. Тя продава военни самолети, дрони, устройства срещу експлозиви и навигационни технологии за военните.

Dream Chaser вероятно ще бъде единственият космически апарат, който ще може да каца на самолетни писти и след това отново да лети до космическата станция.

Желязната лейди и американската мечта

Ерен Озмен израства в семейство с четири дъщери в Турция. Тя обича да чете и е отличен ученик. Родителите й насърчават момичетата да се съсредоточат върху образованието си. По време на подготовката си в Университета в Анкара тя учи журналистика и връзки с обществеността, докато работи на пълен работен ден в банка. В малкото си свободно време учи английски. 

През 1980 г. се запознава с Фатих Озман. Той е бил национален шампион по колоездене, който току-що е придобил специалност "Електротехника" от университета в Анкара. Той се насочва към Университета на Невада в Рино, за да получи магистърска степен. През 1981 г. Ерен също се насочва към САЩ, за да се запише в английска езикова програма в Бъркли. Тя и Фатих отново се свързват. Той й предлага да кандидатства за MBA програмата в неговия университет. Там двамата стават много близки приятели и съквартиранти, но не излизат като двойка.

Ерен завършва магистърската си програма през 1985 г. и получава работа в компания за пръскачки в Карсън Сити, Невада, като мениджър по финансово отчитане. Когато започнала работа там, открила, че компанията все още генерира финансови отчети на ръка. И понеже знае, че автоматизирането на процеса с компютър ще бъде много по-ефективно, предлага да бъде купен компътър, но шефът й отказва да отпусне пари. С първата си заплата Ерен купува един компютъра и изготвя на него финансовите отчети. Веднага след това е повишена.

През 1988 г. Ерен е уволнена, след като компанията за пръскачки е продадена. По това време тя и Фатих вече са женени. Той работи в Sierra Nevada още от 1981 г. Казал на съпругата си, че и компанията, в която той работи, все още прави финансови отчети на ръка. Тя занася там компютъра си и автоматизира системите. По този начин осъзнава, че Sierra Nevada е на ръба да изпадне от бизнеса. 

В един момент се наложило компанията да спре плащането на заплати за 3 месеца, докато чака следващия си договор. 

През 1990 г. държавният одит обявява, че Sierra Nevada е фалирала. Ерен е в деветия месец от бременността си с първото си дете. Лошата новина предизвикала раждането. Няма и седмица след това тя се връща в кабинета си. 

Sierra Nevada кара от договор до договор до 1994 г., когато Ерен и Фатих Озман използват къщата си като обезпечение, за да купят компанията. Ерен била уморена да работи за компании, ръководени от инженери, и била сигурна, че тя и съпругът й могат да работят по-ефективно.

Фатих се съсредоточил над стратегия за придобиването на компании, които разполагат с високотехнологичен продукт, който би допълнил амбициозните цели на Sierra Nevada, свързани с космоса. От 19-те компании, които Sierra Nevada придобива след това, нито една не е продадена.

В допълнение към 300-те милиона долара, които е похарчила за оригиналния Dream Chaser, Sierra Nevada харчи още 200 милиона долара за товарната версия. Компанията очаква да инвестира още 500 млн. долара до момента, в който апаратът е готов за излитане за Международната космическа станция. 

Голямото възнаграждение ще дойде, когато Dream Chaser завърши шестте си мисии до космическата станция между септември 2020 и 2024 г. Ако успее, Sierra Nevada ще получи около 1,8 милиарда долара.
Подкрепи Economic.bg