HyperloopTT ще строи първа тестова писта в Китай

Тя ще е с дължина 10 км

HyperloopTT ще строи първа тестова писта в Китай
540 ~ 1 мин. четене
Калифорнийската транспортна компания Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) подписа договор с югозападната провинция Гуейджоу за изграждането на първата си тестова писта в Китай, предават световните медии. 

Контрактът е сключен между HyperloopTT и местната държавна фирма Tongren Transportation Tourism Investment Group. Заедно те ще учредят предприятие с дялово участие 50/50. Плод на съвместната им дейност ще е тестова свръхскоростна линия, която ще послужи за бъдещи изследвания на новата транспортна технология.

Трасето ще е с дължина 10 км и ще бъде изградено в град Тонгрен. Двете компании ще си поделят поравно и правата по интелектуалната собственост, която ще възникне в рамките на проекта. 

Изпълнителният директор на китайската компания е потвърдил новината за контракта пред Reuters, но така и не издал повече подробности. Както властите в Гуейджоу, така и от управата на HyperloopTT досега на са коментирали сделката. 

„Hyperloop” технологията е една от иновациите, които се коментират изключително активно в последните години. В свръхскоростните тунели се използват магнити, благодарение на които пасажерските кабини левитират във вакуум среда. Така те могат да развият скорост до 1200 км/ч. 

Технологията все още е недоказана, но пък се радва на медийно внимание благодарение на активната ѝ популяризация от страна на Илон Мъск, който се счита за автор на концепцията. 

В момента в сферата оперират няколко компании, но лидери в иновативната надпревара са HyperloopTT и Virgin Hyperloop One, подкрепена от британския милиардер Ричард Брансън.  
Подкрепи Economic.bg