\"Турция няма да влезе в Евросъюза преди 3000 г.\"

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания

Цитат на деня:

\
"Турция няма да влезе в Евросъюза преди 3000 г., ако преговорите за присъединяване на страната вървят със сегашните темпове". Това обяви британският пример Дейвид Камерън в интервю за телевизия Ай Ти Ви, цитирано от БГНЕС. 

Те (турците) внесоха кандидатурата си през 1987 г. и при запазване на сегашната скорост на преговорите възможно е моментът на присъединяване да настъпи около 3000 г., ако се вярва на най-последните прогнози, посочи британският премиер. 

Думите му прозвучаха в разгара на агитационната кампания за насрочения за 23 юни референдум за по-нататъшното членство на самата Великобритания в ЕС. Така премиерът, който се обявява за оставането на страната си в Евросъюза, коментира мнението на съпартийката си от Консервативната партия Пени Мардонт, заемаща в правителството поста заместник-министър на отбраната. Мардонт, която е от лагера на евроскептиците, смята, че Турция може да се присъедини към ЕС в близките осем години и че Великобритания фактически не може да направи нищо, за да попречи. 

Участниците в кампанията за Brexit заблуждават със своите изявления, изтъкна Камерън и определи думите на Мардонт като напълно неверни. 

Великобритания, както и всяка друга страна от ЕС има право на вето за присъединяването на нова държава, подчерта той. 

Британският премиер е скептичен и по въпроса за безвизовото влизане на турски граждани на територията на ЕС. Той изтъкна, че Лондон не подкрепя такава стъпка. "Доколкото ние сами осъществяваме нашия граничен контрол, тъй като сме извън Шенген, ние няма да предложим на турците безвизов достъп. Ще запазим имиграционната си политика", каза Камерън. 
Коментари: 0