„Твърд“ Brexit ще удари лошо цените в британските магазини

Разходите на Обединеното кралство за внос на храни и напитки ще скочат с 3.1 млрд. паунда годишно, ако не се постигне сделка с ЕС

„Твърд“ Brexit ще удари лошо цените в британските магазини

Снимка: Unsplash

Brexit без сделка ще се отрази пряко на цените в хранителните магазини, предупреждават от Британския консорциум за търговия на дребно (BRC). Тарифите, които ще трябва да плаща Великобритания на Европейския съюз в случай, че не се постигне споразумение до изтичането на преходния период в края на годината, ще добавят 3.1 млрд. паунда годишно към разходите за внос на храни и напитки.

Ако няма сделка преди Коледа, търговците на дребно ще са принудени да увеличат цените в хранителните магазини“, се казва в съобщението на BRC.

По думите на Андрю Опи, директор по въпроса с храните в BCR, коронакризата вече затруднява живота на потребителите, особено на тези с по-ниски доходи. „Brexit без сделка ще окаже огромно въздействие върху способността им да си позволят основни хранителни продукти“, каза още той, цитиран от BBC.

ЕС е най-големият търговски партньор на Обединеното кралство и източник на 80% от храните, които се внасят в страната. Но ако Обединеното кралство не успее да постигне сделка с Блока, средната тарифа за внос на този тип продукти ще бъде над 20%, предупреди търговският орган.

Целта на сделката за свободна търговия селд Brexit е да намли данъците върху вноса – т.н. тарифи – и да задържи потребителските цени. Ако обаче не бъде постигнато споразумение с ЕС, от януари това най-силно ще повлияе върху сегмента на храни и напитки, внос от държавите членки.

Към момента преговорите за сделка все още продължават.

Коментари: 0