ЮНЕСКО добави нови забележителности в списъка за световно наследство

Френски фар, комплекс със скални рисунки и 11 градове от Европа, известни със своите спа курорти, са сред новите обекти в списъка за световно наследство

ЮНЕСКО добави нови забележителности в списъка за световно наследство

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

5224 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Забележителни обекти от Саудитска Арабия, Франция и група европейски спа курорти влизат в обновения списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство, съобщават международни медии.

Борейки се с вятъра в продължение на 400 години и наречен „крал на фаровете“, в списъка влиза френският фар Кордуан, който е последният по рода си действащ фар във Франция и вторият след фара в испанския град Ла Коруня, който спечели аплодисментите на ЮНЕСКО.

Кордуан е построен в края на 16 в., реконструиран е през 18 в. ЮНЕСКО го описва като „шедьовър на морската сигнализация“.

Той олицетворява великите етапи от архитектурната и технологична история на фаровете. Архитектурните му форми черпят вдъхновение от древни модели, ренесансовата епоха и специфичния архитектурен език на френското инженерно училище Ecole des Ponts et Chaussees."

Скалното изкуство Хима също влиза в обновения списък на ЮНЕСКО. Хима е един от най-големите комплекси за скално изкуство в света. Намира се в югозападната част на Персийския залив. Уникалният комплекс разполага с 34 обекта, сред които надписи върху скали и кладенци. Обектът се простира на 557 кв. км. площ.

„Хората, преминали през района, са оставили след себе си значителна колекция от скални изкуства, изобразяващи лов, диви животни, растения, символи и инструменти, използвани по това време, както и хиляди надписи“, разказват местни медии, посочвайки, че кладенците в района са на повече от 3000 години и са били важен източник на прясна вода в района.

В списъка влизат и 11 европейски града, известни със своите спа курорти. Според ЮНЕСКО те са „изключително свидетелство за европейския феномен на спа културата от 18 в.“ Градове от Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Чехия получават съвместното признание.

Подкрепи Economic.bg