Унгарците \"скочиха\" срещу въвеждането на данък Интернет

Демонстрантите дадоха срок от 48 часа за оттегляне на проектозакона

Унгарците \
164 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
В Будапеща над 10 хил. унгарци протестираха снощи срещу проектозакон за облагане на интернет трафика с налог от 150 форинта (61 евроцента) на гигабайт предадени данни. От две години насам това е най-голямата демонстрация срещу дясноцентристкото правителство на Виктор Орбан, предаде ДПА. 

Данъкът върху Интернет е включен в проектобюджета за 2015 г. Недоволните граждани поискаха отмяна на данъка и заплашиха с нови протести, ако до 48 часа проектозаконът не бъде оттеглен. Очаква се предложението да се разгледа в парламента утре, като то е единствено за момента в Европа.

Протестът тръгна от група, създадена преди пет дни във социалната мрежа Facebook, която носи името "Стотици хиляди срещу данъка". В момента вече към нея са се присъединили над 200 хил. души.

Еврокомисарят за цифровите технологии Нели Крус подкрепя инициативата на протестиращите. Междувременно ФИДЕС в свое изявление обяви, че ще представи поправки в проектозакона, чрез които ще бъде определен максимален размер на данъка за физически лица. 

Партията предвижда данъкът да се плаща от интернет доставчиците, като месечните плащания да бъдат ограничени до 700 форинта. По-рано този месец тя спечели трета изборна победа за годината, а кандидатите й спечелиха кметските постове в Будапеща и още 20 от всички 23 най-големи градове в Унгария.


Подкрепи Economic.bg