Уорън Бъфет отново инвестира в авиокомпании

Това показва рязка промяна в отношението на милиардера към този сектор

Уорън Бъфет отново инвестира в авиокомпании
3803 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е вложила 1.2 млрд. долара в три американски авиокомпании. Както показва отчетът на дружество – 797 млн. долара са инвестирани в акции на American Airlines, 249 млн. долара в ценни книжа на Delta Air Lines и 237 млн. долара в United Continental Holdings. По данни на телевизионния канал CNBC освен в тях, Бъфет е вложил средства и в Southwest Airlines.

Новината стана сензационна не само заради стойността на инвестициите, но и поради факта, че има рязка промяна в отношението на Бъфет към инвестирането в авиокомпании.

Неговата покупка на привилегировани акции в US Air през 1989 г. все още се смята за една от най-големите грешки на инвеститора. Компанията не е успяла да изплати дивидентите и Уорън Бъфет продава (с печалба) акциите в авиопревозвача. Тогава той обявява, че US Air е била „смъртен капан” за инвеститорите и едва ли не обеща повече никога да не влага средства в този сектор. По-късно историята на US Air не веднъж е цитирана като пример как един лек ръст в печалбите (авиокомпанията отчита ръст в печалбите си до 1989 г. бел. ред.) може лесно да се сбърка с успешен бизнес.

Подкрепи Economic.bg