Управляващите се отказват от промените в Изборния кодекс

Електронното гласуване може да се въведе по-скоро от очакваното

Управляващите се отказват от промените в Изборния кодекс

Най-голямата партия в управляващото мнозинство – ГЕРБ е склонна да се откаже от промените в Изборния кодекс, които провокират общественото недоволство. „Ако това беше правителство на ГЕРБ, тези промени въобще нямаше да бъдат приети“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде БГНЕС.

„Целта на срещата с парламентарните групи за Изборния кодекс утре ще бъде публична, защото започна да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение“, посочи премиерът.

Борисов добави, че предложенията на Патриотичния фронт са били ясно формулирани и са искали от ГЕРБ да ги подкрепи. Въпреки, че те са били срещу неговото разбиране, ГЕРБ са ги подкрепили заради стабилността на коалицията. „Нека бъдат така добри, да излязат и да си ги защитят пред обществото“, коментира той.

Премиерът добави, че винаги е бил против задължителното гласуване. „Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно“, категорично заяви той.

Борисов каза още, че на среща с патриотите той е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, тези хора да имат възможност да гласуват по електронен път. Ако коалиционните партньори се договорят, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване.

Министър-председателят заяви, че не иска само ГЕРБ да носи отговорност за неща, които се приемат от всички. „Досега се съобразявах в името на коалицията с предложенията на подкрепящите партии, а когато ГЕРБ предложи нещо трябва да ходи и да търси подкрепа от партии извън правителството“, посочи той.

Борисов обясни също, че не е срещу социологическите проучвания, защото не ги четял и не му пречели.

Коментари: 0