БЕХ получи заема за разплащане с американските централи

Държавните електроцентрали излязоха на печалба през 2015 г.

БЕХ получи заема за разплащане с американските централи

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Александра Сотирова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е получил заема в размер на 535 млн. евро за разплащане с двете американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това стана ясно на представянето на финансовите резултати на държавните енергийни дружества, предава репортер на Economic.bg.

Параметрите по заема отразяват реалната пазарна среда, а лихвата по него е под 4,25%, колкото беше по старата облигационна емисия на БЕХ, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова като не коментира повече подробности около отпуснатите средства.

12 месеца след мостовото финансиране ще бъде емитирана и нова емисия облигации, а размерът ѝ ще зависи от интереса на пазарите, добавиха от Министерството на енергетиката.

БЕХ е отчел печалба от близо 30 млн. лева, стана ясно от представените днес финансови резултати на държавните енергийни дружества.

С положителен финансов резултат завършват дружествата "Български енергиен холдинг" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-Изток" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

"Булгаргаз" през 2015 г. реализира печалба в размер на 20 млн. лв., а през 2014 г. тя е била 5 млн. лв. С близо 68 млн. лв. намаляват вземанията, които "Булгаргаз" има да събира. "Булгартрансгаз" също увеличи своята печалба до 93 млн. лева, при 73 млн. лв. за 2014 г. 

На загуба миналата година завършват дружествата "Национална електрическа компания" ЕАД и "ТЕЦ Марица Изток 2". Макар да завършва годината на загуба, НЕК я намалява спрямо 2014 г. с 390 млн. лева. Загубите в "ТЕЦ Марица Изток 2" се увеличават двойно спрямо 2014 г., като основната причина са разходите за закупуването на емисии, коментира министър Петкова. 

120 млн. лв. са дадени са покупка на емисии. Тенденцията е, че тези разходи ще се увеличават и ще се търси вариант за излизане от ситуацията, коментира министърът. Въпреки загубата, която генерира, "ТЕЦ Марица Изток 2" увеличи приходите с близо 46 млн. лева, но те не успяха да неутрализират големия процент разходи. 

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) работи с аналогични цени на тези на регионалните борси, заяви още Петкова. Към настоящия момент търговията на борсата се извършва на базата на платформа, която е „ден напред”, а от 1 юли ще бъде въведена платформа на база двустранни договори. През 2017 г. ще има и платформа, която ще работи „в рамките на деня”,това ще даде по голяма свобода по отношение на производители и търговци, които да могат да търгуват на базата на различни платформи. Тенденцията за първите 3 месеца на 2016 г. показва положителен резултат от близо 600 хил. лв. за БНЕБ. 

Относно пълната либерализация на енергийния пазар стана ясно, че към модела за реализация на пазара Световната банка препоръчва и въвеждането на механизма „договор за разлика”, за който тепърва предстои да се въведе дефиниця, заяви Теменужка Петкова.

Това е механизъм, който е признат и се прилага в много страни-членки на ЕС. Договорът предвижда, ако към настоящия момент има определена преференциална цена, например от производител към производител от възобновяеми енергиини източници, цената ще се покрива от този „договор за разлика”. Всички производители ще продават своята енергия през борсата и разликата между пазарната и преференциалната цена ще се покрива от този договор. Предвижда се и възможност, ако пазарната цена е по-висока от преференциалната, то тогава съответният производител трябва да внася пари в този компенсаторен механизъм.

Това, което Световната банка (СБ) препоръчва в своя модел една част от тези средства ще бъдат генерирани от Фонд сигурност на електроенергийната система, а другата част от необходимите приходи ще дойдат от трансформация на такса „задължение към обществото”, която ще влезе в компенсаторния механизъм. Това е част от визията на доклада на Световната банка.

У нас 30% от населението може да бъде определено като енергийно бедно и трябва да се определят критерии и мерки за лицата, които се влизат в тези проценти и начините за тяхната защита. Финалният вариант на мерките от СБ ще бъде заинтересован с всички заинтересовани страни, заяви Петкова. 

Коментари: 0