Ураганът „Нейт” отслабна до буря, но сериозната заплаха остава

Проливните дъждове са наводнили улици и къщи, хиляди са без ток

Ураганът „Нейт” отслабна до буря, но сериозната заплаха остава

Снимка: Twitter

3953 ~ 1 мин. четене

Ураганът „Нейт”, който бошува над Мисисипи и Алабама, отслабва до тропическа буря рано неделя. Това съобщава Националният център за урагани на САЩ. Бурята е достигнала максимална скорост на вятъра 112 км/ч и „се очаква да отслабва бързо”.

Предупреждението за ураган е прекратено за крайбрежните зони от устието на река Пърл на границата между Луизиана и Мисисипи, до границата между Алабама и Флорида. „Нейт” е понижен до тропическа буря и в Ню Орлиънс.

Достигайки град Билокси, Мисисипи „Нейт” е отслабнал до тропическа буря, но въпреки това е нанесъл сериозни щети. Проливните дъждове са наводнили улици и къщи, хиляди са без ток. Метеоролози предупреждават, че заплахата от опасна буря продължава.

Петте пристанища по крайбрежието на Персийския залив също са затворени като предпазна мярка. Повечето нефтени и газови платформи в Мексиканския залив също са евакуирали своя персонал. За някои ниско разположени райони беше въведен режим на евакуация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в събота издаде спешна декларация за Луизиана и Мисисипи, като позволи на държавата да потърси федерална помощ за подготовката и възможностите за подпомагане.

Ураганът „Нейт” уби над 25 души в Никарагуа, Коста Рика и Хондурас.

 

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg