Ваксинирането в ЕС вероятно ще започне на 27 декември

Спазването на тази дата зависи от очакваното одобрение на Европейската агенция по лекарствата за първата ваксина

Ваксинирането в ЕС вероятно ще започне на 27 декември

Снимка: БТА

Ваксинирането срещу коронавируса в държавите от Европейския ще започне между 27-29 декември, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Говорител на комисията отбеляза, че спазването на тези дати зависи от очакваното одобрение на Европейската агенция по лекарствата за първата ваксина. Очаква се официалното одобрение на ваксината на Pfizer да бъде дадено на 23 декември.

Италия заяви, че ще започне да ваксинира здравни работници на 27 декември, неделята след Коледа. Ваксинациите ще започнат и в Австрия на тази дата, заяви канцлерът Себастиан Курц в Twitter. В Германия също имат готовност да започнат ваксинация на 27 декември.

Великобритания, която напусна ЕС в началото на тази година, одобри ваксината срещу коронавируса още на 3 декември и стартира кампания за имунизациите. Няколко дни по-късно и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрението си за започване на ваксиниране с новия препарат.

Във Великобритания вече около 140 000 души са се ваксинирали, каза главният медицински директор на BioNTech Йозлем Туеречи, цитиран от Reuters. Според германския здравен министър ваксината трябва да стане достъпна за всички 27 държави членки на ЕС по едно и също време, независимо от техните финансови възможности.

Нашият екип тук, в BioNTech, работи денонощно. Няма да имаме почивка и за коледните празници, за да сме сигурни, че доставките ще се случат навреме, казват от BioNTech.

Коментари: 0