Валутна истерия във Великобритания заради Brexit

Излизането от ЕС изглежда все по-вероятно

Валутна истерия във Великобритания заради Brexit

Британците се втурнаха да обменят своите паундове в долари и евро заради несигурния изход от проведения референдум за членството на страната в ЕС, съобщиха световните медии.

При евентуален Brexit се очаква рязко обезценяване на лирата. Британските пощи обявиха, че продажбата на валута в офисите й и онлайн се е увеличила от уикенда до сряда със 74% спрямо същия период на м.г.

Последните социологически проучвания, направени часове преди вота, показаха лека преднина на привържениците за оставането на Великобритания в ЕС. Допитване на компанията „Популус“ показа, че 55% от британците искат страната да остане в ЕС, а 45% са за Brexit.

Резултатите от тази сутрин обаче сочат точно обратното. 52% от гласуващите са избрали Brexit. Вотът за излизане е с 1,1 млн. души повече от този за оставане в ЕС.   

Референдумът протече при пороен дъжд в столицата Лондон и южната част на страната, където се стигна и до наводнения. Лошите метеорологични условия могат да окажат влияние върху гласуването и резултата от него, смятат анализаторите.

Очакваше се пред урните да се явят между 60 и 80% от регистрираните избиратели, които трябваше да отговарят на въпроса: „Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?“.       

Коментари: 0