Въпреки редица слаби отчети Уолстрийт финишира на зелено

Сезонът на финансовите отчети набира сили

Въпреки редица слаби отчети Уолстрийт финишира на зелено

Снимка: БТА

Въпреки редица слаби финансови отчети Уолстрийт успя да финишира на зелена територия, а водещите индекси Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq напреднаха със съответно 0.17%, 0.27% и 0.19%. 

След като стана ясно, че  бившият шеф на eBay Джон Донахю ще замени в средата на януари председателя на Борда на директорите на Nike Марк Паркър, акциите на спортния гигант се сринаха с 3.8 на сто. 

След края на сесията Tesla изнесе зашеметяващи анализаторите отчети, показващи печалба на акция в размер на 1.91 долара при очаквана загуба от 0.45 долара на акция, което изстреля цената с 10% нагоре в извънборсовата сесия. 

В Европа Британският парламент подкрепи плана за Brexit на Борис Джонсън, но отхвърли опита да ускори извеждането на страната от ЕС до края на месеца. Сега следва да се изчака отговора на ЕС дали да приеме искането за удължаване на сегашния краен срок за Brexit след 31 октомври. Очаква се Германия и Франция да потвърдят искането. 

Акценти днес 

Основен лихвен процент – ЕЦБ

В четвъртък в 14:45 часа българско време Европейската централна банка ще обяви решението си относно евентуалната промяна в нивото на основния си лихвен процент. Президентът на ЕЦБ Марио Драги нееднократно е заявявал, че възнамерява да се придържа към по-свободна парична политика и дори обяви новата планирана програма за количествени улеснения. Всяко отклонение от този тон в доклада на Банката ще се счита за изненада и е възможно да доведе до висока волатилност на финансовите пазари.

Финансови отчети – Q3

Сезонът на финансовите отчети набира сили. Преди старта на сесията ще видим данните на 3M, Allegion, American Airlines, Comcast, Hershey, Dow, Southwest Airlines и Twitter, а след края й – Amazon, Intel, Visa и други.

Инструмент на фокус

Caterpillar – Седмична

Седмичната графика на силно чувствителната на търговското напрежение между САЩ и Китай компания образува низходящо движение от началото на 2018 насам след доста силно възходящо такова. През четвъртото тримесечие на 2018 Caterpillar реализира драстични загуби, които маркираха дъно при около 112 долара, което ниво подкрепи акцията и преди няколко седмици. Към момента котировките са напът да тестват низходящата линия на съпротива, а според нас при неуспешен пробив ще има нов спад до поне 200-седмичната ЕМА. Разбира се при финализиране на търговска сделка акциите имат потенциал за сериозен ръст, но не очакваме такава скоро, поради което намираме момента подходящ може да се търгува компанията на късо. 

USD/JPY – Дневна  

Забелязва се опит за сформиране на възходящ канал на валутната двойка, но също така се забелязва и хоризонтала при 108,64, която до май е подкрепа, а от юни – съпротива. Същата хоризонтала съвпада и с 200-дневната ЕМА, което, заедно с леко прихлупващото движение на MACD и кръжането на котировките под ЕМА вече доста дни, може да бъде достатъчно тежък камък за биковете, че те да не успеят да надделеят над мечките. В близко време очакваме двойката да поеме в някоя от двете посоки.

Oil US – Дневна

Щатският петрол се движи леко хаотично през последните седмици, но може да се забележи консолидация с граници между 63 и 50 долара в по-дългосрочен план и по-тесен рейндж при 52-58 долара в по-краткосрочен. Силното движение вчера изпрати течното злато над 50-дневната ЕМА, а MACD се разтвори възходящо в негативна територия, което би могло да даде сили на суровината за тест на 200 ЕМА. Отслабване би дало възможност за скъсяване на суровината, а липсата на установен тренд дава възможност от печалби от къси и дълги позиции интрадневно.

NASDAQ 100 – Дневна

Технологичният бенчмарк на САЩ отново отстъпи от зоната около максимума и вчера се приближи до 50-дневната средна, макар и в края на деня да се изкачи над нея, изтривайки загубите от по-слабия старт. Стохастик дава сигнали за забавяне на движението, поради което очакваме индексът да кръжи около настоящите си нива при липса на значими новини или при такива – нова атака на съпротивата или тест на 200-дневната средна. Отново предвид положението на индексите смятаме за най-удачни позиции, следващи краткосрочния тренд.
Коментари: 0