Във Варшава 13 държави приеха декларация за бъдещото развитие на ЕС

ЕС трябва да се бори срещу данъчните убежища, несъбраните средства от ДДС и двойните стандарти при храните, каза полският премиер

Във Варшава 13 държави приеха декларация за бъдещото развитие на ЕС
1336 ~ 2 мин. четене

13-те държави членки на ЕС, които се събраха днес във Варшава, приеха документ, наречен Варшавска декларация, която съдържа постулати за по-нататъшно развитие на ЕС.

Документът обръща внимание на необходимостта да се вземе предвид мнението на всички страни членки на общността в процеса на вземане на решения, подчертава значението на нормализирането на функционирането на Шенгенската зона и нейното разширяване, като се използва потенциалът на общия пазар и укрепване на кибернетичната сигурност. Участниците във варшавската среща предлагат като приоритет да се разглежда интеграцията на страните от Западните Балкани като стратегическа цел на ЕС и взаимодействието с НАТО и Източното партньорство, както и развитието на иновативни технологии.

„Ще се борим заедно с двойните стандарти, с навлизането на продукти с ниско качество в Централна Европа и то на по-висока цена“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки на срещата във Варшава.

"Ние силно ще се противопоставим на това в Брюксел и Страсбург," добави той.   

По-малко от месец преди европейските избори, 13 държави членки на ЕС участваха днес в среща на високо равнище във Варшава по случай 15-ата годишнина от присъединяването на 10 от тях към ЕС.

Моравецки изрази надеждата на срещата "Заедно за Европа", че тези страни "ще говорят с един глас" на следващите заседания на Европейския съвет.  Той открои като цели борбата срещу данъчните убежища и срещу несъбраните приходи от ДДС, "слона в стаята, когото не виждаме", но възлиза на 150 милиарда евро годишно в ЕС.

Тези страни възнамеряват да се борят заедно и срещу вноса на продукти, които са с по-лошо качество, отколкото на Запад. Това заяви днес на пресконференция Моравецки след среща във Варшава с представители на правителствата от 13 страни от ЕС, които се присъединиха към общността след 2004 г.

Днес във Варшава бяха ръководителите на правителствата на "младите" страни членки на Европейския съюз - премиерите на България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия и Естония. Представители на властите на Кипър, Латвия, Словакия, Словения, както и представител на Европейската комисия също участват в неформалната среща, наречена "Заедно за Европа".

Коментари: 0