Възходът на долара бе спрян, след подкрепа за еврото

Златото се срина до ново четиригодишно дъно днес

Възходът на долара бе спрян, след подкрепа за еврото
84 ~ 3 мин. четене

Доларът реализира скромни загуби във вторник, след като инвеститорите решиха да приберат печалбите след 4- дневния възход, който изведе долара до многогодишни върхове спрямо еврото и йената.

Доларовият индекс изгуби 0,3% до 87.027,отдалечавайки се от 4- годишния връх на 87.406, достигнат в понеделник. Спрямо йената щатската валута се задържа на 113.67, отдръпвайки се леко от понеделнишкия 7- годишен връх на 114.21.

Еврото пък отскочи до 1.2577, възстановявайки се от 2- годишното дъно на 1.2439, като последно се търгуваше на нивата около 1.2540 долара.

Едно от обясненията за покриването на късите позиции в еврото бе публикуването на статия, в която се цитират източници от ЕЦБ, твърдящи, че колегите на Марио Драги са били недоволни от неговия “потаен стил на управление и хаотична комуникация”.

Някои бяха особено разгневени, че Драги е поставил цел за увеличаване на баланса на ЕЦБ веднага след като в Управителния съвет е било постигнато споразумение да не се назовават цифри. Очаква се банката да се въздържи от нови ходове след края на заседанието си в четвъртък.

Еврото реализира печалби и спрямо йената, достигайки 7- месечен връх на 142.78 йени.

Стоковите валути бяха сред най- добре представилите се, водени от новозеландският долар, който получи подкрепа от местни данни.

Кивито се изкачи до 0.7830, отдалечавайки се от 15- месечното дъно на 0.7698, достигнато в понеделник, след като нивото на безработицата достигна най- ниската си стойност за последните пет години.

Пазарите пренебрегнаха останалите данни, показващи приглушен растеж на заплащането, което предполага, че няма спешна нужда от това централната банка на Нова Зеландия да увеличава допълнително лихвените проценти.

Австралийският долар също се представи добре, възстановявайки се до 0.8742, след като в понеделник бе достигнал дъно на 0.8644.

Златото се срина до ново четиригодишно дъно днес

Въпреки, че във вторник златото успя леко да поскъпне, прекратявайки серията от четири поредни губещи сесии, след като получи подкрепа от спада на доларовия индекс, то днес благородният метал отново попадна под силни разпродажби, падайки на цена под 1150 долара за тройунция.

Досега търсенето на злато бе доста ценово чувствително на физическите пазари в Китай и Индия, които са най- големите консуматори на метала в света, но въпреки това не последва ръст на търсенето. Все пак спадът на цената под ключовата подкрепа на 1180 трябва да предизвика повече интерес в краткосрочен план, коментираха дилъри.

Анализатори споделиха, че инвеститорите търсят защита от допълнителни спадове чрез закупуването на опции върху злато. Данни показаха, че откритият интерес към декемврийските пут опции за 1 075 долара, които дават на купувача правото да продава на тази цена, е нараснал с над 3 500 лота през последните две сесии.

Като измерител на инвестиционния интерес, притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, нараснаха със скромните 0.01 тона в понеделник, което е първото им увеличение от 16 октомври до сега. Запасите на фонда обаче остават близо до 6- годишното дъно на 741 тона, достигнато миналата седмица.

Сред останалите благородни метали среброто бе на загуба от 0,6% до 16.01 долара за тройунция.

Платината изгуби 0,9% до 1221.99 долара за тройунция, докато паладият изгуби 1,7% до 785.50 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg