Пет банки вече изплащат безлихвените кредити до 6900 лв.

Още две нови банки започват да приемат документи на кандидатите

Пет банки вече изплащат безлихвените кредити до 6900 лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

Автор: Economic.bg

Още две банки по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица започват да приемат отново документи на кандидатите. Това са ОББ, която рестартира програмата в клоновата си мрежа от 5 април, и Райфайзенбанк, която ще започне отново да приема заявления от 7 април.

Мерки срещу COVID-19

С тях двете вече общо пет банки изплащат средства по програмата за безлихвени кредити до 6900 лв., като другите три са „Първа инвестиционна банка“, „УниКредит Булбанк“ и „Инвестбанк“.

Средствата са предназначени за лица, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Безлихвените заеми се гарантират от държавната Българска банка за развитие.

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Припомняме, че отпускането на средствата на практика бе спряно, тъй като средствата по програмата бяха изчерпани. Впоследствие правителството пренасочи още 100 млн. лв. и банките малко по малко отново започват да работят с ББР.

Коментари: 0