Великобритания очаква най-слабия растеж на БВП от 2009 г.

Икономиката на страната страда заради несигурността около Brexit, отчитат от Британската търговска камара

Великобритания очаква най-слабия растеж на БВП от 2009 г.

Снимка: Pixabay

Британската търговска камара (British Chambers of Commerce, BCC) слабо понижи очакванията си за растеж на икономиката на Обединеното кралство, предвиждайки ръст на БВП за 2018 г. от 1.3%, а не очакваният досега 1.4%.

Ако занижените прогнози се сбъднат, това ще бъде най-слабият ръст на БВП на страната от 2009 г. насам, когато Великобритания още търпеше загуби от глобалната финансова криза. Това показва, публикуван днес доклад на камарата.

Експертите също така понижиха и прогнозата си за ръст на БВП за 2019 г. от 1.5% на 1.4%.

Понижаването се дължи главно на по-слабите перспективи за потребителските разходи, инвестициите в бизнеса и търговията. Докато реалният ръст на заплатите се е върнал в положителна територия, водещата бизнес група в Обединеното кралство не очаква това да доведе до значително по-високи разходи през прогнозния хоризонт.

Ръстът на бизнес инвестициите се очаква да се забави през 2018 г. до 0.9%, от 2.4% през 2017 г. Очаква се високите предварителни разходи за бизнес в Обединеното кралство и продължаващата несигурност по отношение на бъдещите отношения на Великобритания с ЕС да продължат да задържат инвестициите в бизнеса.

Растежът на производството в сектора на услугите, основен двигател на ръста на брутния вътрешен продукт във Великобритания, се очаква да се забави до 1.2% през 2018 г., което ще бъде най-слабият резултат след 2010 г.

Като цяло прогнозата сочи, че икономиката е в очакване заради несигурността около Brexit, повишаването на лихвените проценти и международното развитие, като възможна търговска война и покачващите се цени на петрола. Камарата настоява правителството да се съсредоточи възможно най-много върху местната бизнес среда, да намали несигурността, пред която са изправени фирмите.

...

Коментари: 0