Венецуела отново е в неплатежоспособност

Страната е пропуснала плащания за 183 млн. долара

Венецуела отново е в неплатежоспособност

Снимка: Pixabay

Венецуела отново е в ситуация на неплатежоспособност по дълга си, става ясно от изявление на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings). Организацията обяви, че страната е в дефолт заради неизпълнение на две плащания облигации на обща стойност 183 милиона долара, предаде Франс прес.

„Венецуела е пропуснала плащания за 183 милиона долара по облигационните си емисии с падеж през 2023 и 2028 година“, се изтъква в съобщението. От него става ясно, че страната не е успяла да го направи дори след 30-дневния гратисен период. 

Новината за финансовите затруднения на Каракс идва на фона на опитите на властите да предоговорят с кредиторите условията на своя външен дълг. То се оценява на около 150 млрд. долара. 

Страната бе разклатена от поевтиняването на петрола, което я лиши от ликвидност и доведе до сериозни недостиг на храни и лекарства. Във Венецуела настъпи и хиперинфлация, която според Международния валутен фонд се очаква да надхвърли 2300% през 2018 година. 

Последните новини потвърждават и статута на частичен фалит на държавната петролна компания (Петролеос де Венесуела – PDVSA).

Според S&P има вероятност Венецуела отново да изпадне в неплатежоспособност (по дълга си) през следващите три месеца.
Коментари: 0