Веригите за бързо хранене ще работят с две ДДС-та в моловете

При различни хипотези ставката ще е различна, независимо от предлагането на един и същ продукт

Веригите за бързо хранене ще работят с две ДДС-та в моловете

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

7072 ~ 2 мин. четене

От 1 юли трябва да влезе в сила новата ставка на данък добавена стойност за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. С промяна в закона депутатите, по инициатива на ГЕРБ и ДПС, приеха тези групи стоки и услуги да бъдат с 9% ДДС. По отношение на ресторантьорите властта обясни, че те имат нужда от антикризисна подкрепа и затова намалява косвения данък за тях. За детските продукти ДПС обясни, че така ще се стимулира раждаемостта.

От Националната агенция за приходите (НАП) изпратиха напомняне за предстоящата данъчна промяна, като се описва детайлно кои точно търговци могат да продават при по-ниска ставка. Също така се напомня, че мярката е временна и според промените в Закона за ДДС трябва да важи до 31 декември 2021 г.

От днешното съобщение на НАП става ясно, че зоните за хранене в търговските центрове (моловете) също ще са с намалено ДДС. Става въпрос за веригите за бързо хранене, от които всеки може да си закупи сандвичи или друг вид ястие и да ги изяде в рамките на общите пространства за хранене или да си ги вземе за вкъщи.

В зависимост от избора на клиента обаче, сега веригите ще трябва да начисляват различно ДДС. Ако храната е опакована за вкъщи, ставката остава 20%, напомнят от приходната агенция, позовавайки се на промените в Закона. Ако клиентът заяви, че ще се храни в рамките на определената зона, косвеният данък вече ще е 9%.

Браншът вече обяви, че не възнамерява да сваля цените на стоките и услугите, които предлага на клиентите, въпреки че данъкът, който реално се плаща от крайния потребител, ще бъде намален с 11 пр. пункта. И при хипотеза, че цената на продуктите при веригите за бързо хранене в моловете остане една и съща, независимо дали хората се хранят на място, или взимат за вкъщи, веригите ще губят пари от всеки, който прецени, че желае да му опаковат продуктите за вкъщи.

НАП уточнява също, че при кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Продажбата от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20%.

Подкрепи Economic.bg