Япония се готви за удължаване на извънредното положение с месец

По план то трябваше да приключи на 6 май

Япония се готви за удължаване на извънредното положение с месец

Снимка: БТА

1512 ~ 2 мин. четене

Япония се готви да удължи наложеното извънредно положение в страната с около месец, заявиха източници от правителството пред Reuters в четвъртък. Това се случва на фона на отхлабване на строгите ограничителни мерки в редица други страни.

Извънредното положение в Япония бе въведено на 7 април и трябваше да приключи на 6 май. Японският премиер Шиндзо Абе обаче заяви пред парламента, че ще се консултира в петък с експерти по инфекциозни болести дали наложените мерки да не бъдат удължени.

Извънредното положение дава на управниците по-голяма власт в призивите към хората да си останат вкъщи и към бизнесите да затворят временно врати. В Япония обаче ниският режим на тестване води до опасения, че много случаи на коронавирус остават недоказани.

В същото време официалните данни за доверието на потребителите стигнаха рекордно ниско ниво успоредно със спадовете на продукцията и продажбите на дребно, като всичко това илюстрира икономическите щети от коронавируса.

В Япония има повече от 14 хил. потвърдени случая на заболели с Covid-19 и 436 смъртни случая, според обществения телевизионен оператор NHK. Статистиката там е все още далеч по-ниска спрямо тази в САЩ и Европа. От потвърдените случаи повече от 4 000 са в Токио, като 46 нови са доказани в четвъртък, съобщават медиите. Губернаторът на японската столица Юрико Койке каза пред репортери в сряда, че ситуацията в града остава трудна и призова кабинета на Абе да удължи извънредното положение.

Япония е извършила 1.3 теста за Covid-19 на 1000 души в сравнение с 12 в Южна Корея и 18 в САЩ, според данни, събрани от организацията Our World in Data.

„Япония трябваше да действа по-бързо и да въведе по-рано блокада, която да се задържи за по-кратък период. Ако тази извънредната ситуация продължи за по-дълго, не само здравеопазването, но и икономиката ще страдат повече“, заяви Кенджи Шибуя, директор на Института по здраве на населението в Лондон.

Здравните власти казват, че следват указанията на Световната здравна организация за тестване и че разширяването на изследванията може да наводни вече затрупаните болници с леки случаи.

Досега Япония отпусна над 1 трлн. долара, за да смекчи икономическия удар от пандемията на коронавирус.

Подкрепи Economic.bg