Захарта и брашното на едро поскъпват

На месечна база кравето сирене поевтинява с 5,7 на сто

Захарта и брашното на едро поскъпват

През септември средномесечните стойности на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) се повишиха с 3,8 на сто в сравнение с нивата от август, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). ИТЦ, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава през миналия месец до 1,383 пункта, но в края на септември се понижи до 1,344 пункта. На годишна база ИТЦ се увеличава с 3,5 процента, отчита ДКСБТ.

През септември захарта поскъпва с 5 процента, а брашното - с 2,5 на сто. Цената на зрелия фасул намалява с 5 процента, а олиото и яйцата се търгуват без промяна.

На месечна база кравето сирене поевтинява с 5,7%, а цените на кашкавала и маслото са около стойностите си от август. Свинското и пилешкото месо и колбасите са почти без промяна в цената си през септември.

На годишна база цените на повечето хранителни стоки се повишават. Брашното и оризът поскъпват с 2,5 на сто, захарта - с 4,8 на сто, олиото - с 12,4 процента, а яйцата - с една стотинка за брой /5,6 на сто/. Кравето сирене поевтинява на годишна база със 7,7 на сто, а кашкавал "Витоша" - с 19 на сто. Месото и месните произведения поевтиняват спрямо септември 2014 година в диапазона 2-10 на сто, а цената на каймата остава почти без промяна.

През септември започва повишаване на цените на зеленчуците и плодовете, които са в края на активното сезонно предлагане. През миналия месец оранжерийните домати поскъпват с 47 на сто, а градинските - със 27 на сто. През миналия месец краставиците, отглеждани на открито, поскъпват с 20 процента, но цената на оранжерийни краставици намалява с 20,5 на сто, отчитат експертите. Цените на зелените чушки и на картофите се повишават със 7 процента, а на зелето - с 34 процента.

С около 25 на сто поскъпват през септември прасковите и дините. Ябълките и гроздето поевтиняват с между 7-12 на сто.

На годишна база оранжерийните краставици поскъпват с 36 процента, а градинските - 15,5 на сто. Цените на градинските домати са с около 20 на сто по-ниски спрямо година по-рано. Цената на оранжерийните домати е почти без промяна спрямо септември 2014 година.

На годишна база картофите поскъпват с 5,5 на сто, червеният пипер - с 2,4 на сто, зелените чушки и зелето - с 11 на сто. Спрямо година по-рано ябълките са с 9 процента по-евтини, а гроздето - с 8 процента.

На годишна база цената на дините се увеличава с 60 процента, на бананите - с 9 процента, а на лимоните - с 4,5 на сто.

Коментари: 0