Защо добрата новина на Pfizer потопи Zoom и Netflix?

Технологичните компании блеснаха по време на пандемията

Защо добрата новина на Pfizer потопи Zoom и Netflix?

Снимка: Unsplash

2372 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Лъч надежда проблесна вчера над скования от пандемията свят. Добрите новини за ваксината на Pfizer раздвижиха и пазарите, след като инвеститорите загърбиха сигурните активи и се насочиха по-смело към рисковите. За компании като Zoom и Netflix обаче тя се оказа отрезвяващ шамар.

Технологичният Nasdaq, където се търгуват технологични компании като Zoom, Netflix и Amazon, изостана от по-широкия пазар в понеделник, регистрирайки покачване от едва 1%. Подкрепени от надеждите за връщане към нормалното, индустриалните Dow Jones и S&P 500 нараснаха съответно с 4% и 3%.

Сред най-големите губещи вчера бе Zoom – приложението феномен, което в края на миналия месец надмина ExxonMobil по пазарна капитализация, след като коронакризата изстреля приходите му в небесата. Акциите на технологичната компания се свиха с 15% в понеделник, макар че все още са с около 500% над миналогодишните си нива. 

Netflix също регистрира спад – с 5%. Той също е далеч по-малък от близо 50-процентното покачване през тази година. Amazon, която нарасна с около 70% от януари насам, потъна с около 3% вчера. Други облачни решения също записаха спадове.

Акции като Zoom и Netflix трябва да бъдат „дългосрочни победители, [но те] ще загубят в краткосрочен план, тъй като оценките им изпреварват реалните приходи“, обяснява Джеймс Макдоналд, изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис Hercules Investments, цитиран от Forbes. Според него тези фирми вече са достигнали пиковите си нива.

Пик насред пандемия

Технологичните компании избухнаха мощно по време на пандемията. Шокът от глобалната здравна криза блокира икономиката през пролетта и изпрати хората у дома, откъдето в добрия случай те все пак можеха да работят или учат. Тъкмо това обаче насочи прожекторите към интернет играчите, защото без техните услуги дейността на бизнеса съвсем щеше да замръзне.

Инвеститорите оцениха перспективите и тенденциите към задълбочаваща се дигитализация на икономиката. В резултат на това кризата на практика наду до неузнаваемост технологичните акции. Затова и сега новината за потенциална ваксина, която може да възстанови нормалния ритъм на живот, натисна спирачката за тези компании.

Анализаторите очакват известни корекции в позиционирането на пазара. „Инвеститорите купуват акции, намиращи се по-близо до епицентъра на пандемията“, посочва Адам Крисфули от Vital Media Knowladge.

„Въпреки че технологиите са в разгара на фаза на консолидация от началото на септември, групата все още е много притежавана и ако тази проциклична ротация продължи (което изглежда вероятно), инерцията ще се изправи срещу внезапен вятър в близко бъдеще.“

Експертите не са напълно убедени, че печалбите от акции в понеделник, както и загубите, ще бъдат дълготрайни. „Подозирам, че пазарите, които вече са в бичи настроения поради идващата администрация на Байдън, преосмислят положителните новини за ваксините“, казва Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на консултантската компания DeVere Group.

„Предстои още дълъг път“, добавя той, отбелязвайки, че инвеститорите ще имат повече яснота относно последиците от вчерашната новина към третата седмица на ноември. Тогава Pfizer планира да представи своята ваксина за одобрение от регулатора.

Подкрепи Economic.bg