Защо Тръмп и Ким ще се срещнат точно в Сингапур?

Информацията бе обявена от Доналд Тръмп и след това потвърдена от властите в града държава

Защо Тръмп и Ким ще се срещнат точно в Сингапур?

Снимка: БТА

1536 ~ 1 мин. четене
Информацията, че историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се проведе в Сингапур, бе официално потвърдена от външното министерство на града държава. Мнозина обаче се питат защо тъкмо там? 

Всъщност международни срещи от такъв ранг често се организират в Сингапур. Според наблюдатели този южноазиатски финансов център твърде вероятно е бил избран заради опита си в тази сфера, своя неутралитет и условия по сигурността. 

Ултрамодерният град държава, разполагащ с внушителна инфраструктура за сигурност, е смятан за едно от най-безопасните места в Азия. Вероятно той вдъхва спокойствие у севернокорейците заради засиления контрол по време на митинги и протести, както и заради строгите ограничения върху медиите. 

Освен това Сингапур е една от малкото държави, които имат топли дипломатически отношения и със САЩ, и със Северна Корея. Вашингтон е смятан за близък партньор, а Пхенян има там посолство.

Сингапур и Северна Корея имат дългогодишно партньорство, въпреки че то бе подложено на изпитание миналата година, когато Сингапур наложи нови търговски санкции на Пхенян. 

Китай, основният съюзник на Северна Корея, също гледа с добро око на страната домакин на предстоящата среща на върха.

„Тъй като е неутрална страна и малка държава без желание или способност да навреди на други държави и техните интереси, Сингапур се явява идеален кандидат“, каза Лим Тай Вей от Сингапурския национален университет.

Въпреки че рядко напуска страната си, откакто дойде на власт, Ким Чен-ун ще пропътува 5 000 км от Пхенян, за да участва в тези преговори.

Коментари: 0