Затягат правилата за ипотечните кредити

Банките ще са длъжни да обявяват всяка промяна на лихвата по заема

Затягат правилата за ипотечните кредити
204 ~ 1 мин. четене

Ипотечните кредити вече ще се отпускат при по-строги правила. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Закона за кредитите на недвижимите имоти. Той е базиран на европейската директива за ипотечните кредити и трябва да влезе в сила в края на март тази година.

Банките ще бъдат длъжни да уведомяват потребителите писмено за всяка промяна на лихвата по заема, още преди влизането в сила на новите условия.

Те ще трябва да дават и разяснения на клиентите си, теглили заем в чуждестранна валута, какви са рисковете при промяна на валутните курсове. Клиентите пък от своя страна ще имат право да получат информация за превалутиране на кредита и как може да се случи това.

С новите правила се завишават и изискванията за извършването на оценки на недвижимите имоти, които се ипотекират.

Преди да изтеглят заем, кредитополучателите ще имат информация за това какво ще се случи с кредита, ако лихвеният процент се увеличи. Оценките ще се правят от сертифицирани независими оценители, като те не могат да бъдат свързани с банката, която дава заема.

Банките ще предоставят и 14-дневен срок на клиентите да решат дали да използват вече одобрен кредит или не. Освен това те няма да имат право да събират и такса за усвояване или за управление на кредита.

С новите правила отпада и наказателната лихва за предсрочно погасяване на ипотечните кредити. Условието е това да се случи след края на първата една година след отпускането на заема.

Подкрепи Economic.bg