Зависимите регулатори спъват България по пътя към еврото

Акциите на CEZ в Прага не бяха засегнати, защото компанията има друг потенциален купувач за своя български бизнес

Зависимите регулатори спъват България по пътя към еврото
1796 ~ 3 мин. четене

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) миналата седмица провали сделките, включващи две от най-влиятелните компании в Източна Европа - CEZ AS и инвестиционният холдинг PPF Group NV. Същият ден китайската компания HNA Group Co. прекрати преговорите за подписването на договора за управление на летището във втория по големина град в България - Пловдив.

Пропадналите сделки подчертават как една нестабилна бизнес среда може да навреди на икономическото развитие на най-бедната страна на Европейския съюз, където правителството обеща да увеличи прозрачността и да се справи с корупцията, стремейки се да приеме еврото, пише Bloomberg в свой анализ за страната ни.

„Българските регулатори често са политически ангажирани, което влияе отрицателно върху бизнес средата”, коментира Евгени Кънев, управляващ партньор в консултантската компания Maconis LLC в столицата София. „В един случай решението може да е положително. В друг, сериозен инвеститор бе спрян, което ще има отрицателно въздействие върху бъдещите частни сделки”, каза той.

Заради несигурност в бизнеса в балканската страна HNA обяви в четвъртък, че се отказва от търга за концесия, който спечели през март, пише в анализа си изданието.

„Не успяхме да постигнем окончателно споразумение, което да е честно и справедливо за всички страни”, каза говорител на китайската компания.

Корупционен индекс

Министрите от еврозоната призоваха България миналата седмица да засили съдебните реформи, за да гарантират стабилността и целостта на своята финансова система като част от кандидатурата на страната за приемане на общата валута на блока. Страната се класира на 71-о място в Индекса за възприятие на корупцията Transparency International за 2017 г., под Беларус, който не е член на ЕС, и на равно с Южна Африка и Вануату. Преките чуждестранни инвестиции през миналата година спаднаха с 12% до 950 млн. евро, тъй като корупцията и бюрокрацията обезкуражават чуждестранните инвеститори.

Но това противоречи на силите, които България полага на финансовия фронт. Размерът на държавния дълг на страната е третия най-нисък в ЕС и има по-добри кредитни рейтинги за инвестиции от по-богати балкански страни като Румъния и Хърватия. Обвързаността на българския лев към курса на еврото чрез Валутния борд отстранява риска от колебания в обменния курс.

Доминация на пазара

В четвъртък плановете на ЧЕЗ - най-голямата компания за електроенергия в бившата комунистическа държава, да продаде местния си бизнес след години на спорове с правителството, бяха блокирани и поставиха под въпрос перспективите за планираното излизане от българския пазар. Чешкото холдингово дружество PPF също загуби в сделката за покупка на най-голямата българска медийна група „Нова броудкастинг груп“ от шведската Modern Times Group (MTG AB).

Антимонополният регулатор каза, че двете сделки ще дадат на новите собственици доминираща пазарна позиция, което би могло да навреди на конкуренцията. Решението повдигна въпроси сред анализаторите, тъй като „Инерком”, потенциалният купувач за активите на CEZ, е нова компания, чиито шест слънчеви централи генерират около 2% от слънчевата енергия в България. В момента PPF няма медийни активи в страната.

„Упоритостта на правителството да спре сделката за българските активи на CEZ успя да доведе до едно от най-невероятните и некомпетентни решения на Комисията за защита на конкуренцията", каза пред Bloomberg Калоян Стайков, енергиен анализатор от Института за пазарна икономика в София. „Ако се прилага същата логика, никоя компания не може да купи активите на ЧЕЗ”, допълва експертът.

Пазарен ефект

Акциите на MTG се повишиха с 2.3% в Стокхолм в петък, след като паднаха с 5.5% в четвъртък до 8-месечно дъно. Акциите на CEZ в Прага не бяха засегнати, защото компанията има друг потенциален купувач за своя български бизнес. Акциите на енергийното разпределително предприятие на ЧЕЗ, регистрирано в София, паднаха с 10% в четвъртък, близо до едногодишно дъно.

Правителството по-рано изрази загриженост, че „Инерком” не разполага с капацитет за управление на активите на ЧЕЗ. Българските звена на дружеството предоставят електричество на около 40% от потребителите, включително и в столицата София.

Решенията на комисията бяха изненадващи за всички компании - и CEZ, и PPF заявиха, че ще ги анализират детайлно.

Базираната в Амстердам PPF, собственост на най-богатия човек в Чехия - Петер Келнер, сключи сделката с MTG месец преди да обяви, че купува пакет от източноевропейските телекомуникационни активи от Telenor ASA , включително и звеното в България. Споразумението за придобиване на Telenor България и други активи в Унгария и на Балканите подлежи на одобрение от страна на Европейската комисия, а не на България.

Подкрепи Economic.bg