Здравеопазването в България: много разходи, нисък резултат

През последните години разходите се увеличават, а резултатите не се подобряват

Здравеопазването в България: много разходи, нисък резултат
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Ефективността на българското здравеопазване е на едно от най-ниското ниво в света, показват резултатите от изследване на агенция Bloomberg. Индексът за ефективното здравеопазване показва, че през 2014 г. България дели 46-о място с Либия, а за пет години сме се смъкнали с три места в класацията. От европейските държави единствено в Сърбия ефектът от извършените разходи е по-малък, отколкото у нас. Най-лоша е ситуацията в Русия, където разходите за здравеопазване са сравнително високи, а продължителността на живота на населението – най-ниска.

От данните се вижда, че средният разход за здравеопазване на човек от населението в България е 662 долара. По този показател сме в долната част на таблицата, докато по-голямата част от анализираните страни имат по-голям абсолютен разход. Когато обаче се сравнят общите разходи за здравеопазване на бюджета към брутния вътрешен продукт (БВП), се вижда, че България се нарежда сред най-богатите западноевропейски държави. За разлика от тях обаче продължителността на живота в България е значително по-кратка – със 6-7 години.

За сравнение, в Румъния продължителността на живота е по-голяма, докато държавата плаща доста по-малко за здравната система, поне що се отнася до съотношението разходи/БВП. Дори в Сърбия, която индексът на Bloomberg e сложил след нас, хората живеят по-дълго. По-задната им позиция се дължи на о-голямото съотношение, което обаче е свързано с по-слабата икономика на държавата. Като абсолютен разход на човек от населението там е по-малък.

Най-добрият пример за ефективно здравеопазване е Хонконг. Хората там живеят средно над 83 години, а бюджетът си позволява разходи, които не надвишават 5,4% от БВП. Въпреки че може да изглежда като изненада, САЩ са на едно от последните места в класацията. Причината е, че щатите плащат значителен процент от бюджета си за здравеопазване – над 17% от БВП. Като абсолютен разход на човек сумата също е рекордна – 9.4 хил. долара.Коментари: 0