Почина президентът на Узбекистан

Ислам Каримов бе в критично състояние от седмица

Почина президентът на Узбекистан
Ислам Каримов, дългогодишен президент на Узбекистан, е починал, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на трима дипломатически източници. 78-годишният държавен глава е в болница от миналата седмица след тежък инсулт. 

По-рано днес узбекски медии разпространиха официално изявление на кабинета на министрите. В него те съобщават, че в последните дни състоянието на Каримов рязко се е влошило и в момента е критично. Те потвърждават медийните публикации, че президентът е претърпял инсулт. 

Също днес "Ройтерс" съобщи, че държавният глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев планира да отиде в Узбекистан утре и ще прекъсне визитата си в Китай по повод предстоящата в неделя среща на страните от Г-20. Агенцията написа, че внезапната промяна в програмата му може би означава, че правителството на Казахстан очаква скоро да бъде направено съобщение, че президентът на Узбекистан е починал. Назарбаев, заедно с Каримов, са сред най-дълго управлявалите лидери на страните от Централна Азия, бивши съветски републики. 

И двамата са на власт от 1991 г. Преди това Каримов е бил лидер на местната управляваща комунистическа партия от 1989 г. В западните медии са описвани като диктатори, а редица международни неправителствени организации неведнъж са обвинявали режимите им в брутални нарушения на човешктие права и цензура. 

Все още няма официално потвърждение на новината от правителството на Узбекистан. Не е ясно и кой ще наследи Каримов.
Коментари: 0