Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

Според проведено проучване, година след присъединяването на Крим към Русия повече от 80% от населението продължава да одобрява това

Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев
180 ~ 2 мин. четене
Една година след присъединяването на Крим към Русия повече от 80% от населението продължава да одобрява това, за разлика от Западa.

Това се показва в допитване на американското списание Forbes. То било проведено през миналия месец от германския изследователски и социологически институт GfK Group. Допитването е осъществено по поръчка на компаниятa Berta Communications с подкрепата на Canada Fund for Local Initiatives за проекта Free Crimea. 
На въпроса "Одобрявате ли анексията на Крим?", цели 82% отговорили "да, категорично". Други 11% отвърнали с "по-скоро да". Само 2% отговорили с "не", а други 2% казали, че не могат да преценят. Три процента отказаха да изразят виждането си. 

От етническите татари, които са 10% от населението на Крим, присъединяването на Крим не е одобрено едва от 4%, като от тях над половината - или 55% - смятат така, защото присъединяването не е станало със съгласието на Киев и в съответствие с международното право. Други 24% смятат, че референдумът за присъединяването "се е провел под натиск", което трябва да се разбира като политически и военни заплахи, за да се гласува или да се гласува в подкрепа на прсъединяването. 

Допитването на GfK Group показа и дълбоко политическо разделение на Украйна по някои от най-важните въпроси, обобщи Forbes. Подобен бе и резултатът от миналогодишното допитване на "Галъп". 
Подобни различия в политически пристрастия в крайна сметка застрашават териториалната цялост на Украйна, коментира още списанието. Само 19% в източната й част и 26.8% в югоизтока смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Евросъюза. 

В същото време в Западна Украйна 84.2% от допитаните вярват, че страната им съвсем естeствено е годна за ЕС. Близо 60% от Северна Украйна също смятат, че мястото на страната е в ЕС, докато в централната част за евроинтеграцията се обявяват малко под половината от населението. 

Членството в НАТО се подкрепя още по-малко в източната и югоизточната й част. В централната и северната част за НАТО са малко над една трета, докато в западната част Алиансът е харесван от 53% от населението. 
Коментари: 0