10 живописни града с красиви улици

Те са като пощенска картичка

10 живописни града с красиви улици

Не всички улици са еднакви. Улиците, обаче, не трябва да предлагат урок по история или да бъдат представени в Technicolor като очарователни. Някои от тях са забележителни заради своите зашеметяващи природни дадености, други са истинско живо парче история.

Вижте 10 красиви улици, представени от Architectural Digest.

1. Колмар, Франция

Колмар, близо до границата с Германия, е един от най-очарователните градове в Европа. А най-живописната част от него са улиците на Стария град. Архитектурата, незасегната от времето, с нейните цветни дървени структури, носи своята неповторима естетика.

2. Брюж, Белгия

Заедно с Амстердам, Брюж, Белгия е наричат от мнозина като "Венеция на Севера". Историческият, добре запазен град е гледка, която си заслужава. Голяма част от чара на града произлиза от калдъръмените каменни улици, както и от средновековните сгради, които се отразяват в каналите.

3. Бурано, Италия

Край брега на Венеция, във водите на Венецианската лагуна, има поредица от малки острови. Подобно на известния италиански град на водата, много от тези малки острови имат разпознаваемите канали, край които минават тесни улички. И никъде другаде  извън Венеция тези улици не са по-красиви, отколкото в Бурано. И все пак, не каналите превръщат Бурано в привлекателна дестинация, а малките многоцветни сгради, които създават невероятна пъстрота и настроение.

4. Киото, Япония

В Киото и има улица, наречена Tetsugaku no michi, дълга 1,2 мили. Пътят, изпъстрен с черешови дървета, минава успоредно на канала и през храма Ginkaku-ji, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-доброто време за посещение на Tetsugaku no michi е април, когато надвисналите дървета на пътеката са изпълнени с цвят.

5. Кордоба, Испания

В андалуския град най-красива е Calleja de las Flores (Улицата на цветята) - тясна улица, която се влива в един от площадите. Със своите къщи с бели стени, окичени с цветя, очарователната испанска улица е много типична за региона.

6. Буенос Айрес, Аржентина

Многоцветните домове в квартал Ла Бока в Буенос Айрес, Аржентина, все още отразяват голяма част от историята от края на 19-т век. Когато европейските имигранти пристигат от италианския град Генуа, много от тях стават докери, които с малко или никакви доходи построяват домовете си с тънки листове от вълнообразен ламаринен метал от доковете, покрити с остатъчна боя. Когато един цвят неизбежно свърши, те просто използват друг. И по този начин се ражда колоритен квартал.

7. Сан Франциско, САЩ

Улица Lombard Street в Сан Франциско се е превърнала в едно от най-посещаваните места в града. Туристите често се събират, за да гледат, докато шофьорите се промъкват през криволичещата улица, изпълнена с цветя. Завършена през 1922 г., улицата е проектирана да забави автомобилите надолу по стръмния хълм. Препоръчва се на шофьорите да карат със скорост от 5 мили в час.

8. Чефчауен, Мароко

Улиците на Чефчауен, малък град в Северозападно Мароко, са известни със своите различни оттенъци на синьото. Затова го наричат и Синия град. Основан през 1471 г., градът някога е бил използван като крепост за бегълци от Испания. През вековете много евреи се преместват в Чефчауен, носейки със себе си древното убеждение, че използването на синя боя би напомнило на хората за Божията сила.

9. Бон, Германия

В продължение на две до три седмици всяка пролет магическият тунел, създаден от цъфтящите черешови дървета в Бон, привлича многобройни туристи и фотографи. Улицата е наричана Авеню Черешов цвят.

10. Париж, Франция

Шанз-Елизе в Париж може би е най-известната улица в света. Красиво подредените и окастрени дървета се простират в продължение на целия дълъг 1,2 мили булевард, който започва от Place de la Concorde  и стига до Триумфалната арка.

Коментари: 0