Страхът от „зомби компании“ вдига цените на застраховките

Спирането на помощта за бизнеса ще доведе до скок на фалитите в световен мащаб

Страхът от „зомби компании“ вдига цените на застраховките

Снимка: Pixabay

828 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Стотици „зомби компании“ се очаква да претърпят провал и да фалират през следващите няколко години, водейки до забавяне на икономиката. Тази прогноза е сред основните опасения, подтикващи застрахователите да начисляват по-високи премии – тенденция, която вероятно ще се засилва, според презастрахователната компания Swiss Reinsurance Company Ltd, известна като Swiss Re.

„Зомби компании“ е нарицателно за фирми, които изпитват недостиг на паричен поток, с който да покриват разходите по дълга си. Те са „тиктакаща бомба със закъснител“, чиито експлозивни ефекти ще се усетят, когато правителствата и централните банки оттеглят мерките, помогнали тези компании да останат живи по време на пандемията, коментира пред Reuters Джером Хегели, главен икономист от швейцарския презастраховател.

Трезвата прогноза идва, когато цените на акциите достигат рекорди, а американската икономика се насочва към ръст от 6.5% тази година. И все пак тези силни страни са илюзорни, казва Хегели, защото се основават на временна фискална и парична подкрепа.

Според Хегели делът на „зомби компании“ със сигурност се е увеличил по време на пандемията, тъй като централните банки заливат пазарите с пари, а правителствата предоставят облекчения. В същото време фалитите на американски бизнеси са намелели с 5% през 2020 г., се казва в доклад на презастрахователната компания.

Преди пандемията около 20% от регистрираните фирми в САЩ и Великобритания са били „зомбита“, а в Австралия и Канада – 30%, съобщава Банката за международни разплащания. Любопитно е, че този тип фирми са формирали около 15% от публичните компании в 14 напреднали икономики към края на 2017 г. и 4% преди световната финансова криза от 2008 г.

Застрахователите са предпазливи, когато прогнозират как ще се развие икономиката в близката година или повече. Те се въздържат от поемане на риск и са по-предпазливи по отношение на разпределението на активите на инвестиционния портфейл, както и при застраховането на операциите и риска по веригата на доставки.

Те не се заблуждават от краткосрочната картина. Ако погледнете пазара днес, всичко изглежда страхотно. Илюзорно е обаче да мислим, че тази среда може да продължи, тъй като мерките по подпомагане ще спрат през следващите месеци. И това ще доведе до увеличаване на отдавна закъснелите фалити“, коментира Хегели.

„Притеснен съм, че ще видим внезапен скок на фалитите, тъй като нивото им понастоящем е доста ниско”, казва още той. Според него застрахователите вероятно ще продължат да повишават цените, за да са сигурни, че оценяват адекватно предстоящите рискове.

В глобален мащаб цените на търговските застраховки са започнали да се покачват още през 2017 г., като през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 18%, по данните на Marsh & McLennan Companies Inc.

Коментари: 0