ZTE прогнозира $1.3 млрд. загуба

През първата половина на 2017 г. компанията генерира печалба от $343 млн.

ZTE прогнозира $1.3 млрд. загуба
604 ~ 1 мин. четене
Китайската телекомуникационна компания ZTE каза, че вероятно ще обяви загуба от около 1.3 млрд. долара за първата половина на годината, пише Bloomberg. Причината са санкциите, наложени от САЩ, които замразиха дейността на фирмата.

Освен очакваната загуба, компанията дължи и 1 млрд. долара глоба, която се съгласи да плати през юни. Новината звучи още по-лошо, като се вземе предвид, че през първите шест месеца на 2017 г. ZTE отчете печалба в размер на 343 млн. долара.

Проблемите на китайската компания започнаха през 2016 г. заради нарушаване на американски закони, забраняващи продажбата на американски технологии на Иран и Северна Корея. Стигна се до седемгодишна забрана от страна на Министерството на търговията ZTE да оперира на американския пазар. Впоследствие китайската компания и администрацията на президента Доналд Тръмп подписаха споразумение ZTE да възобнови партньорството си със снабдителите си от САЩ.

Китайската компания уволни целия си управителен борд и назначи нов председател, за да изпълни условията по споразумението, сключено с Белия дом. Сега новото ръководство на ZTE се изправя пред предизвикателството отново да изгради довериe с телекомуникационните компании и с корпоративните клиенти.
Подкрепи Economic.bg