Столиците с най-мръсен въздух

Замърсяването крие множество здравословни рискове

19:30 28.11.2018
Животът в силно замърсена зона може да увеличи риска от деменция с до 40%, сочи ново проучване. Изследването установява връзка между невродегенеративното състояние и експозицията на азотен диоксид и микроскопични частици, известни като ПЧ2.5.

Насоките на СЗО предлагат средна стойност от 25 микрограма на кубичен метър за период от 24 часа с годишна средна стойност от 10, пише британският "Телеграф". 

ПЧ2.5 се отнасят до фини прахови частици (2,5 микрометра или по-малки в диаметър), които се произвеждат чрез изгаряне, включително от моторни превозни средства, електроцентрали, горски пожари и някои промишлени процеси.

Ето и средните стойности за някои от големите столици:

Лондон - 12 μg/m3

Мадрид - 10

Осло - 9

Дъблин - 9

Монтевидео - 8

Хелзинки - 7

Отава - 7

Канбера - 7

Вашингтон - 7

Единбург - 6

Талин - 5

Стокхолм - 5

Кой е най-замърсеният град в света?

По отношение на ПЧ2.5 с най-висока средна стойност е Пешавар - 540 μg / m3, според СЗО. 

Равалпинди (Пакистан), Мазар-Е Шариф (Афганистан), Хамад (Бахрейн) и Делхи (Индия) попълват този негативен Топ 5.

Миналата година замърсяването в Делхи, което обикновено се увеличава през зимата, удря почти 30 пъти безопасните граници на Световната здравна организация (СЗО), като концентрацията на PM2,5 достига 700μg/m3.

Никъде по Земята обаче вече не е замърсено повече от Монклова в Мексико, където цифрата е 869 микрограма на куб.м.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фини прахови частици | замърсяване | въздух

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини