Американска фондация дава $185 000 за паметника на Бузлуджа

Средствата ще се използват за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект

14:10 18.07.2019

Американската фондация „Getty“ дава безвъзмездно финансиране от 185 000 долара за изготвяне на план за консервация на паметника на Бузлуджа. Предвижда се изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект, както и създаване на дигитална база данни, включително актуални чертежи. Ще бъде обследвано състоянието на носещата конструкция и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да се укрепи.

Въз основа на тази информация ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. Работата по него ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Монументът на Бузлуджа се нареди сред 10-те сгради, избрани от „Getty“ за 2019 г. по програмата „Keeping it modern“.  От 2014 г. до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансиране | Бузлуджа | фондация | Гети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини