Перспективите за споразумение по Brexit все повече отслабват

Европейските лидери са песимистично настроени, че Лондон и Брюксел могат да постигнат съгласие навреме

Правителството на британския премиер Борис Джонсън дава смесени сигнали какво възнамерява да прави при провал на преговорите с ЕС
Правителството на британския премиер Борис Джонсън дава смесени сигнали какво възнамерява да прави при провал на преговорите с ЕС
Снимка: БТА
08:52 07.10.2019
Перспективите за постигане на споразумение по Brexit отслабнаха, след като преговорите между Великобритания и ЕС забуксуваха и европейските лидери изразиха песимизъм, че може да се постигне споразумение навреме преди 31 октомври, пише Bloomberg.

Френският президент Еманюел Макрон и ирландският премиер Лео Варадкар дадоха сигнал, че искат до този петък да бъде постигнат напредък в преговорите за Brexit. Британският премиер Борис Джонсън от своя страна вчера за пореден път заяви, че страната му ще напусне ЕС по план на Хелоуин, без значение дали Брюксел ще приеме или отхвърли последното му предложение за постигане на споразумение.

Джонсън дори е провел телефонен разговор с Макрон, в който му е казал, че ЕС не трябва „да изпада в погрешното убеждение, че Обединеното кралство ще остане в Блока след 31 октомври“.

„Ще си стегнем багажа и ще си тръгнем. Единственият въпрос е дали Брюксел ще ни маха щастливо след постигната взаимноизгодна сделка или ще бъдем принудени да се оправяме сами“, написа британският премиер в статия във вчерашния брой на британския таблоид The Sun.

Като цяло Джонсън дава противоречиви сигнали. От една страна оглавяваното от него правителство многократно е казвало, че ще спазва приетия от парламента в Лондон закон, който задължава премиера да поиска ново отлагане на Brexit, ако до19 октомври не успее да постигне споразумение с ЕС. Въпреки това вчера високопоставен представител на кабинета на Джонсън каза, че би било историческо объркване, ако европейските лидери си мислят, че вътрешните противници на британския премиер могат да предотвратят т.нар. „твърд Brexit”.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | Борис Джонсън | Обединено кралство | Европейски съюз | споразумение за Brexit | преговори между Лондон и Брюксел | отлагане на Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини