Петков: Утре ще предложим промените в изчисляването на пенсиите

От вчера правителството усилено обсъжда въпроса, коментира социалният министър

Снимка: Economic.bg/ Архив
Правителството от вчера много интензивно коментира въпроса как да няма ощетени пенсионери от новата формула за изчисление на пенсиите. Това каза социалният министър Бисер Петков след въпрос на репортер от Economic.bg как правителството планира да изпълни волята на премиера Бойко Борисов да няма ощетени от новата формула за пенсиите.

„Към днешна дата нямам какво ново да кажа по темата. До края на седмицата ще сме готови с предложения за текстовете, днес сме четвъртък, дайте ми време и утре виждате, че различните теми от портфолиото на социалното министерство непрекъснато ни ангажират с присъствие, обсъждане, медийни изявления. Когато е готово, ще ви съобщя“, каза Петков, който присъства на Конференцията за представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г.

Припомняме, че според новата формула, приета от депутатите в края на миналата година, вече няма да се взима предвид осигурителният доход преди 1 януари 2000 г. В края на февруари обаче Националният осигурителен институт (НОИ) направи оценка какво ще влияние ще има новата формула и се оказа, че 37% от осигурените се граждани ще бъдат ощетени.

По отношение на пазара на труда социалният министър отбеляза, че прогнозите сочат, че недостигът на кадри ще се засилва в бъдеще. Най-голям дефицит ще има на кадри със средно образование. „Търсенето на кадри със средно професионално образование ще бъде все по-голямо и образователната система трябва да отговори на това търсене“, каза Петков.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Бисер Петков | НОИ | промени | социален министър | формула за изчисляване на пенсиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини