Цитат на деня:

„Един от най-големите ми грехове е, че магистралите в България са безплатни за българите“

Бойко Борисов, министър-председател на България

Снимка: Economic.bg/Архив
17:20 11.11.2019

„Един от големите ми грехове е, че в България магистралите са безплатни за българите. Като влизат в Сърбия, Гърция, Северна Македония - си плащат, а в България е безплатно. Така ги научихме“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за Първата сръбска телевизия, част от което той публикува в профила си във
Facebook.

На въпрос защо това е така, той обяснява: „Ние нямахме нито една магистрала. Толкова им се радвахме, като почнаха да излизат – „Тракия“, „Марица“, „Струма“, „Люлин“, че въобще и не помислихме затова. И хората свикнаха. Но това не е най-големият проблем, икономиката върви напред, тол системата е пред пускане".

По време на интервюто Борисов заяви, че според него би било хубаво всички държави на Балканите да плащат еднакви тол такси. „Работим по идеята балканските държави да си уеднаквим тол системите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса“, заяви премиерът.

На въпрос как може да се ускори минаването през българо-сръбската граница, Борисов посочва, че „нашите ГКПП са строени навремето така, че по тях да не преминават хора, имахме мрежи, бяха направени магистралите да не бягат българите в Югославия“. Сега обаче това е различно и се работи по разширяване на ГКПП „Калотина“.

„С президента Вучич обсъждаме идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава, да си плащат и да минават. Това е най-прякото трасе“, казва още премиерът пред сръбската телевизия.

Той казва още, че е поканил сръбския президент Александър Вучич в България, за да види напредъка по строителството на газопровода „Балкански поток“, който е продължение на руския проект „Турсик поток“ по дъното на Черно море и Турция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: магистрали | Сърбия | Борисов | тол такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини