ЕЦБ ще действа въпреки възраженията на Германия и Холандия

Председателят на финансовата институция Кристин Лагард е решена, ако се наложи, да премахне всички лимити пред банката

Снимка: БТА
18:06 19.03.2020

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е отхвърлила възраженията на Германия и Холандия, които се противопоставиха на заявката на банката да подкрепи европейската икономика  „без лимити“ срещу коронавируса Covid-19. Това са казали за агенция Reuters трима източника, запознати с решението.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации на стойност 750 млрд. евро, одобрена на извънредно заседание късно вчера, дойде с обещание, ако се наложи, институцията да премахне „ограниченията“, които сама си е наложила. Става въпрос за сегашния лимит да не държи повече от една трета от облигациите на една държава.

Това означава, че стимулите могат да бъдат приложени там, където са най-необходими, т.е. ЕЦБ ще може да засили изкупуването на облигации от Италия, облекчавайки икономическата криза в страната. Това решение, което донесе спокойствие на финансовите пазари, бе посрещнато с противопоставяне от няколко участници в конферентния разговор на Управителния съвет на ЕЦБ, който обединява гуверньорите на централните банки във всички 19 страни членки на Еврозоната.

Сред противниците на плана са гуверньорите на централните банки в Германия и Холандия, които по традиция са против количествените облекчения. Опозиционно настроените участници във вчерашните дебати се опасяват, че ЕЦБ ще превърне в основен финансов източник за правителствата от Еврозоната.

Новата програма на ЕЦБ ще важи за всички активи, които и досега бяха допустими за изкупуване - не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Разширяват се и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията. Благодарение на специално разрешение централната банка може да купува и гръцки държавни облигации. Корпоративните облигации и корпоративните заеми също ще бъдат част от програмата. По този начин ЕЦБ иска да улесни начина, по който предоставя пари на централните банки на страните от Еврозоната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Германия | Холандия | Кристин Лагард

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини