Трябва ли работниците да подремват на работа

Американското правителство забрани спането в работно време във всички федерални служби

Снимка: Pixabay
21:15 19.11.2019
Американското правителство предприе решителна стъпка срещу поспиването на работа. Въпреки че спането на работното място отдавна е неприемливо за федералните служители, досега не е било изрично забранено.

"На всички лица е забранено да спят във федерални сгради, с изключение на случаите, когато подобна дейност е изрично разрешена от служител на агенцията", се казва в директива, разпоредена от администрацията на общите служби в началото на този месец, съобщава Би Би Си.

Не е ясно какво предизвика официалната директива - те отказаха да коментират - но това не е първият път, когато правителството трябва да се справи с дрямката на работниците.

През 2018 г. държавната одиторска служба в Калифорния пусна доклад за работник в отдел за моторни превозни средства, който спи до три часа на ден. В доклада се изчислява, че дрямката на работника струва на държавата 40 000 долара (31 000 британски лири) при загубена производителност за четири години.
В документа се твърди още, че дрямката на служителката принуждава колегите й да я прикрият и да поемат нейните задължения.

Работничката не е била смъмряна за поведението си, тъй като нейният ръководител се притеснявал, че има здравословен проблем, който причинява сънливост.

Д-р Лорънс Епстийн, бивш президент на Американската академия по медицина на съня и медицински директор по клинична медицина на съня в Бригъм и женската болница в Бостън, изчислява, че около 70 милиона американци страдат от разстройство на съня.

Наскоро публикувано проучване от университета в Индиана, което изследва самоотчетената продължителност на съня на 150 000 души, установява, че броят на анкетираните, получили седем часа сън на нощ или по-малко, се е увеличил до 35,6% през 2018 г. от 30,9% през 2010 г. Около половината от анкетираните, които са били полицаи и здравни работници, съобщават, че не получават достатъчно сън.

Липсата на сън е свързана с множество здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулти, заедно с проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.

Анализ от 2016 г., извършен от корпорацията Rand, изчислява въздействието на работниците, лишени от сън, върху икономиката на САЩ на стойност 411 млрд. долара годишно, включително загубена производителност.

Епстийн и други експерти подкрепят идеята на работниците да се позволяват кратки дрямки, докато са на работа.

„Хората, лишени от сън, не работят най-активно и имат по-висок риск от трудови злополуки и в крайна сметка струват на компаниите повече, защото имат повече здравословни проблеми“, казва Епстийн.

В други страни няма стигма около дрямката на работа. В Япония компаниите инсталират шумозащитни кабинки, за да насърчат работниците, които работят дълги часове, да си починат.

Идеята се разпространява, но бавно.

Някои компании, като компания за сладолед Ben & Jerry's, са създали помещения за дрямка, за да улеснят почивката на служителите. Помещенията едва ли са луксозни - стаята 10 на 10 м, наречена „Стаята на Да Винчи“, съдържа диван и тънко одеяло. Разрешената дрямка е 20 минути.

Междувременно някои компании в Северна Америка правят от дрямката свой бизнес.

Първото канадско студио за дрямка - наречено „Nap It Up“ - наскоро отвори врати. Основателят Мехзабин Рахман каза, че идеята й хрумнала, когато е работила дълги часове в банка.

Намиращите се в оживената част на Торонто работници могат да отидат в студиото и да наемат легло за 25 минути за 10 канадски долара ($ 7.6 и £ 5.9). Леглата са разделени от тежки завеси, което придава уединение на спалните, а помещението се ароматизира с успокояваща лавандула.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | работа | работно място | спане | дрямка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини