Агенцията по кадастър си купи коли с нагласени поръчки

Схемата разкри депутатът Георги Кадиев

09:41 28.05.2016

Агенцията по геодезия, картография и кадастър е пуснала 2 нагласени обществени поръчки за луксозни автомобили, съобщи независимият депутат Георги Кадиев, цитиран от „Дарик“.

По думите му и в двата случая критериите са направени така, че на тях да отговаря само един определен автомобил. Цените на закупените автомобили са съответно 73 хил. и 79 хил. лв.

Част от изискванията на Агенцията по кадастър са автомобилите да имат електрическа пета врата, сензор за дъжд, подлакътници между предните и задните седалки, механични щори за страничните стъкла и комплект стелки.

В рамките на половин година Агенцията по геодезия, картография и кадастър пуска 2 обществени поръчки за луксозни автомобили, които трябва да обслужват дейността на агенцията. И в двата случая поръчката е пусната като обществена покана, която не може да се обжалва, каза Кадиев. Последният случай е от март тази година.

„Критериите са направени така, че да отговоря една точно определена марка автомобили. Аз получих сигнал за това преди да е обявен победителят. И в този сигнал ми казаха кой ще е победител. Само една фирма се явява. Това е втора поръчка след подобна, направена през ноември 2015 г., пак за луксозен автомобил. Условията пак са направени така, че да отговаря само една кола. Явява се пак само един кандидат. Нагласена работа“, коментира още Кадиев.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни какви са причините за закупуването на превозните средства. „Бързане, спешна необходимост от автомобили, остарял автомобилен парк и необходимостта от обновяването му. Договорите са реализирани, автомобилите са доставени и се ползват от службите на агенцията, единия автомобил се използва от директора“.

Павлова обаче е категорична, че в двете поръчки има проблем що се отнася до тяхната целесъобразност. Затова са наложени и санкции на отговорните служители.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | автомобили | санкции | обществена поръчка | Георги Кадиев | изисквания | инг банк | Гжегож Кониечни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини