Новата "Г-жа трилион долара" на Уолстрийт

Абигейл Джонсън поема от баща си управлението на четвъртия най-голям фонд в света

20:31 28.11.2016

На Уолстрийт вече има много влиятелна жена, на която финансовият свят наложи прозвището "госпожа трилион долара".

Това е Абигейл Джонсън, главен изпълнителен директор на Fidelity, четвъртият най-голям взаимен фонд в света.

Тя поема поста от баща си Удуард Джонсът трети, който се пенсионира след почти 60 години в компанията. 

Fidelity управлява 2,1 трилиона долара активи, сред които и спестовните и пенсионни планове на служителите на над 20 000 компании - т.е. близо 25 милиона американци.

Абигейл Джонсън е родена в Бостън през 1961 г. През 1984 г. получава бакалавърска степен по история на изкуствата в университета Hobart и William Smith College. За кратко работи в консултантската компания Booz Allen Hamilton, но през 1986 г. се връща в университета, за за получи магистърска степен по бизнес администрация от Harvard Business School. 

Присъединява се към Fidelity като анализатор и портфолио мениджър през 1988 г. През 1997 г. получава управленски пост. През 2012 г. става президент на Fidelity, а през 2014 г. - изпълнителен директор.

Дядо й, Едуард Джонсън втори, е основал Fidelity Investments през 1946 г.

Сега бащата на Абигейл, който е на 86 години, отстъпва лидерския пост в компанията, и ще остане в борда като неизпълнителен председател. Той планира да консултира работата на дъщеря си и борда в централата на компанията в Бостън.

Ставайки председател на борда на Fidelity, 54-годишната Абигейл продължава доминацията си на Уолстрийт. Досега, като главен изпълнителен директор, тя бе на един от най-влиятелните постове в индустрията на финансовите услуги. 

Джонсън оглавява класацията на най-влиятелните жени на Уолстрийт в последните няколко години и е сред 15-те най-влиятелни личности във финансите.

Персоналното й благосъстояние се изчислява на 12 млрд. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | пенсии | фонд | управление | учебни помагала | помагала | бъдещи планове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини