1400 българи работят легално в ЕС

Най-много нашенци се трудят в селското стопанство в Испания

7020 ~ 1 мин. четене

Около 1400 българи са сключили трудови договори и са заминали на работа в страните-членки на Европейския съюз през последните шест месеца, сочат данни на Агенцията по заетостта.

По официални данни най-много българи са заминали за Испания, като договорите им са за работа в селското стопанство. 131 българи са наети от „Мак Доналдс” в Германия, 38 са домашни помощници, 13 са в хотелиерството и ресторантьорството, 3 – като медицински кадри.

От агенцията посочват, че десетки хиляди българи, включително и студенти, работят в ЕС, но за тях няма официални данни.

Българите могат да се трудят с равни права и без разрешение за работа, като правата им съвпадат с тези на останалите граждани на ЕС в Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. 

Правото на работа на български граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия, Нидерландия и Германия. 

Ограниченията, наложени от държавите-членки от втората група, се отнасят единствено до достъпа на българи до трудовия им пазар и не засягат останалите права, признати на всички граждани на ЕС. 

Подкрепи Economic.bg