400 нови пожарни коли догодина

Средствата за новата техника ще са предимно от европейските програми, посочи във Варна главен комисар Николай Николов

3962 ~ 1 мин. четене

Очаква се през следващата година да бъде подписано споразумение за приблизително 400 нови противопожарни автомобили - тежки, средни и леки, които ще са насочени за градовете, предаде Kmeta.bg. Средствата за новата техника ще са предимно от европейските програми, посочи във Варна главен комисар Николай Николов, директор на Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той допълни още, че ще са необходими около 400 млн. лв. допълнително за доизграждане на националната система за ранно оповестяване и предупреждаване на населението при бедствия. В морската столица Николов присъства на демонстрация на нова пожарна техника и екипировка, които местните огнеборци получиха по оперативна програма "Регионално развитие".

Междувременно стана ясно, че комисията, разследваща действията на пожарникарите при инцидента във село Езерово, е установила известни пропуски в предварителната организация. Заради това трима ръководни кадри са наказани.

Главен комисар Николов уточни, че проверката на МВР е приключила и изводите от нея са налице. "Какво точно е станало на 14 август в Езерово, когато в петролна база гръмнаха две цистерни обаче ще кажат следствените органи", добави той.

Подкрепи Economic.bg