Цените на храните падат в глобален мащаб
Тенденцията е положителна, защото скъпите хранителни продукти и суровини застрашават цялостното състояние на глобалната икономика
Индексът на 55-те хранителни продукта, воден от Организацията по храните и земеделието към ООН, се понижи с 4.2% до 203.9 пункта от 213 пункта през април, съобщава базираната в Рим агенция на нейния уебсайт днес. Това е най-големият процентов спад от март 2010 насам.
Тенденцията е положителна, защото скъпите хранителни продукти и суровини застрашават цялостното състояние на глобалната икономика.
По-силният щатски долар може да отслаби ефекта на падащите цени, според Abdolreza Abbassian, икономист на FAO, който коментира ситуацията. Американският доларов индекс, който следи валутния курс спрямо основните световни валути, скочи с 5.4% през май, което е и най-големият месечен ръст от септември насам.
Цените на месните продукти може да паднат допълнително през следващите месеци, смята Abbassian. Индексът FAO падна с 12% до 164,1 пункта, което е и най-големия спад от януари 2009 г. насам, докато индексът на месото загуби само 0.5% от стойността си до 178.8 пункта.