ЧЕЗ с 270 аварийни екипа по празниците

Няма точно определено време, за което аварийният екип е длъжен да пристигне на мястото на повредата

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което захранва с ток Западна България, ще мобилизира 270 аварийни екипа, които ще обслужват мрежата на територията на компанията по време на празниците. В 40 аварийни центъра на дружеството в Западна България са подсигурени дежурни, а ден преди Коледа и Нова година ще има допълнителни екипи, обяви в ефира на радио "Фокус" Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

"Няма точно определено време, за което аварийният екип е длъжен да пристигне на мястото на повредата", поясни Станчев. "Аварийните екипи в района на столицата за 12 часа, са 8 на брой, които се отзовават незабавно на нареждането на дежурния диспечер, който ги управлява. Няма някаква рамка, на база на която те трябва да реагират. Те са на явно дежурство и се реагира незабавно в момента на получаване на сигнал от диспечерската служба", каза той.

"Диспечерската служба получава сигнала от нашата денонощна телефонна линия 0700 100 10 и диспечера насочва дежурните екипи в зависимост от времето и големината на аварията към участъка, който трябва да бъде обслужен", обясни Станчев. По думите му, най-честите аварии по време на Коледно-Новогодишните празници до сега са били причинявани от обилни снеговалежи.

"Това е причината екипите да бъдат насочвани към потенциали места, на които може да се получи скъсване на електропровод, например, и в случай на скъсване те да могат да реагират в най-кратки срокове", поясни Станчев. "Втората причина за аварии по време на празниците е претоварване на мрежата, вследствие на прекомерна консумация на ток", добави Виктор Станчев.

Подкрепи Economic.bg