Cisco: 10 млрд. устройва са свързани с интернет

Цифрата ще нарасне 5 пъти до 2022 г.

152 ~ 1 мин. четене

Анализ на американската технологична корпорация Cisco Inc сочи, че 10 млрд. електронни устройства са свързани с интернет. Цифрата изглежда наистина внушително, но не и на фона на общо 500-те млрд. различни електронни предмети, които се ползват на планетата в момента. Прогнозата на Cisco е, че през 2022 г. към интернет ще бъдат включени 50 млрд. физически устройства.

За годините от 2000 г. насам броят на свързаните в интернет устройства се е повишил драстично, тъй като в началото на новото хилядолетие към глобалната мрежа са били свързани "едва" 200 млн. електронни предмета.

На всеки жител на планетата сега се падат по 10 хиляди всевъзможни предмети. 99.4% от физическите обекти, които могат да станат част от глобалната мрежа, в момента не са свързани към нея, сочат още данните в анализа. От тях 96.5% са стоки за масова употреба.

Цифрите показват, че преобладаващата част от обектите, подлежащи на свързване към мрежата, са насочени към потребителския пазар. Близо две трети от тях (64%) се намират в развитите страни, където обаче живее само 14% от населението на планетата.

Подкрепи Economic.bg