Стоев: Средствата за пенсии не се използват ефективно

Цялото ДДС, което се събира в държавата горе долу е равно на всички пенсии, които са изплатени, отбеляза икономистът от Industry Watch

132 ~ 3 мин. четене

За миналата година разходите за пенсии са в размер на около 7.3 млрд. лв. Това е повече, отколкото всички приходи от ДДС, събрани от държавата. Но въпреки това виждаме, че на хората това не им се струва достатъчно. Може би проблемът е в начина, по който те се разпределят и ако те се насочат към по-малък брой хора, които имат наистина оправдана нужда от тези пари, парите на един човек ще се увеличат значително. Това заяви пред БГНЕС икономистът Георги Стоев, управляващ съдружник на Industry Watch.

„Ако се търсят някакви начини както да се подобри състоянието на пенсионерите, така и да се реши проблемът в дефицита на НОИ, фокусът трябва да бъде насочен именно към тази част на бюджета. От тази гледна точка по някакъв начин се радвам, че политиците започват да обръщат такова внимание на такива пера. От друга гледна точка, обаче, все пак трябва да напомним, че има редица други пера, които не са от съществено значение – а там се правят големи разходи“, заяви Стоев. Той даде за пример субсидията за БДЖ, за държавните медии, за други транспортни дейности и други, които по никакъв начин не са доказали своята ефективност за обществото. 

Според Стоев трябва да има преосмисляне и преизчисление на начина, по който се правят социалните разходи, а не толкова фокусиране върху обема на тези разходи. Той отбеляза, че не е редно да се правят съпоставки между отделни разходни и отделни приходни пера „Примерно не съм сигурен, че е най-положителното послание да се каже: всичките пари, които сте ги платили като ДДС за вашите покупки - включително пенсионерите, които плащат ДДС, купувайки сирене, яйца, хляб и кисело мляко, те също попълват държавния бюджет, плащайки за тези стоки. Цялото ДДС, което се събира в държавата горе долу е равно на всички пенсии, които са изплатени. Но не съм сигурен, че такъв тип изкуствени сравнения са от особен смисъл нито за политиците, нито за избирателите, които все пак трябва да направят своя избор по нормален, рационален начин. Мисля си, че от една страна трябва да обясним, че тези пари идват все пак от частния сектор“, подчерта Стоев. 

Той обясни, че държавата не ги произвежда тези пари за пенсии, тя ги взема от някого, който е платил тези данъци. „Всеки един опит да се увеличи натискът върху частния сектор с идеята да се съберат повече пари за пенсии, означава по-високи данъци и осигуровки, оттам това означава по-малко инвестиции, по-малко работни места. Точно това, което искаме да се случи с такава политика, не би се случило. Второто важно нещо е, че цифрите показват, че вече се харчат достатъчно много пари за социални разходи и пенсии, така че може би да се опитваме да ги увеличим или да се оправдаваме, че няма пари, много често чуваме от полициите – не можем да съберем достатъчно пари, затова пенсиите са ниски. Истината е, че се събират достатъчно много пари, въпросът е те да се насочат по по-смислен начин към хората, които имат нужда от тези пари“, коментира икономистът. 
„Аз никога не съм бил от хората, които са привърженици на това държавата да изземва повече пари от частния сектор. Напротив, смятам, че ако бъдат намалени данъците и осигуровките, хората ще бъдат поставени при условия да създават повече работни места, с по-високи доходи и от там да имат по-малко нужда от социални разходи на държавата“, заяви още Стоев.

Подкрепи Economic.bg