Дацов: Фискалният резерв трябва да е 6.5 млрд. лв.

Тепърва ще има необходимост от допълнителен резерв, включително и за евросредствата, казва бившият зам.-министър на финансите

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фискалният резерв трябва да е малко над 6.5 млрд. лв. Това е "комфортното ниво", което ще позволи да не плащаме високи рискови премии и безпроблемно да покриваме отклоненията по плащанията на държавния дълг през годината. Това казва в интервю за в. "Стандарт" Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Любомир Дацов припомня, че още в началото на следващата година предстоят доста големи плащания от бюджета. "Симеон Дянков почти изпили фискалния резерв, той фактически си позволи да използва чужди средства, от други бюджети, което според мен е на ръба на закона. Нивото на поддържания резерв трябва да бъде 4,5 млрд. Когато фискалният резерв падне под тази цифра, това означава, че Министерството на финансите си позволява да харчи чужди пари, от други бюджети", коментира Дацов. Той защити цифрата от 6.5 млрд. лв. с "математически изчисления, които показват т. нар. фискална устойчивост".

"Некоректно е и друго в общественото говорене - всъщност правителството поиска от парламента право на допълнително емитиране на дълг, което е различно от реално извършена сделка. То може и да не емитира до разрешения максимум, ако не се налага. Предстои да видим дали ще го направи", казва още Любомир Дацов. Според него дотук постъпките на правителството са правилни по отношение на финансовата управленска логика.

"Тепърва обаче ще има необходимост от допълнителен резерв, включително и за евросредствата, които да отпушат усвояването. Реални са очакванията, че догодина, до края на този програмен период, няма да бъдат усвоени около 1-1.5 млрд. Тези пари просто няма да дойдат, в много области обаче има поети ангажименти. Тази тема сега не е на дневен ред, но към май-юни 2014 г. тя ще стане главна", добави Дацов.

Подкрепи Economic.bg